Danguje pasirodys 2 ryškios kometos  (0)

Šiais metais nakties danguje turėsime galimybę stebėti dvi ryškias kometas, gerai įžiūrimas plika akimi, praneša NASA. Apie vieną iš jų, ISON (C 2012 S1), dar vadinamą šimtmečio kometa, jau ne kartą esame rašę. Tačiau netrukus, po kelių savaičių, danguje plika akimi turėtume išvysti kometą, apie kurią kalbėta kur kas mažiau - Pan-STARRS.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomų manymu, kai rudenį ISON labiausiai priartės prie Žemės, taps tokia ryški, kad bus matoma net dienos metu. Kai kurie mokslininkai net prognozuoja, kad tuo metu ši kometa švies ryškiau už Mėnulio pilnatį.

Šiaip ar taip, mažai kas abejoja, kad ISON kometos pasirodymas bus nepaprastai įspūdingas reginys, prilygstantis XVII a. pabaigoje Europoje stebėtai Didžiajai kometai. Jos pasirodymas tada sukėlė didelę baimę ir sumaištį. Ši kometa perihelį, artimiausią Saulei orbitos tašką, pasieks 2013 m. lapkričio 28 dieną. Tada ISON kometa bus vos per 1,8 mln. kilometrų nuo Saulės ir taps ryškiu objektu.

Po perihelio sukdama į šiaurę ISON gruodžio mėnesį bus matoma danguje ir po saulėlydžio, ir prieš saulėtekį. Kokio ryškumo ji bus ir kaip ilgai danguje bus matoma jos uodega, astronomai dar negali pasakyti, tačiau tikisi, kad šios kometos pasirodymas taps labai įspūdingu ir nepamirštamu dangaus reginiu.

Tačiau dar prieš pasirodant „šimtmečio kometai“ mūsų laukia susitikimas su Pan-STARRS kometa, kuris įvyks jau po kelių savaičių. Ją plika akimi nakties danguje bus galima įžiūrėti jau kovo pradžioje.

2011 m. birželį atrasta Pan-STARRS kometa šių metų kovo pradžioje pralėks už maždaug 161 mln. kilometrų nuo Žemės vidine Merkurijaus orbitos dalimi. Daugelis astronomų mano, kad savo ryškumu ši kometa prilygs Didžiųjų Grįžulo ratų žvaigždyno žvaigždėms, tad ją bus galima pamatyti plika akimi.

Pranešama, kad geriausias metas šiai iš Oorto debesies atlėkusiai kometai stebėti bus kovo 12 ir 13 dienos, kai Pan-STARRS bus galima saulėlydžio metu pamatyti vakarinėje dangaus skliauto pusėje šalia pusmėnulio. Arčiausiai Žemės ši kometa atsidurs kovo 5 dieną.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(16)
(0)
(2)

Komentarai (0)