Ateities prognozė įvertinus turimus duomenis apie Higgso bozoną: visatą sunaikins alternatyvios realybės burbulas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

faktas 2013-02-20 13:32
Šiaip norėtųsi konkrečių skaičiavimų. Ir kaip Higso bozonas gali paaiškinti, kad iš mažos energetinės būsenos vakuumo atsiranda viskas?
Staska 2013-02-20 20:28
O, kodėl čia blogos žinios, būtent dėl Higgso bozono ? Kiek teko skaityti visi siūlomi scenarijai numato mūsų Visatos pabaigą po keletos, ar keliolikos milijardų metų, priklausomai nuo energijos tankio Visatoje ir kosmologinės konstantos dydžio.
zasranec32 2013-02-20 23:22
technologas 2013-02-21 00:47
Na gerai, ciklai, po kažkiek milijardų metų atgims kita visata, šitą maždaug galima įsivaizduoti. Bet kada viskas prasidėjo? Prieš milijardą ciklų? Trilijoną? Kitaip sakant, kiek metų viskam? Kažin, ar kas atsakys.
MrChuck 2013-02-21 09:41
Aš jau pradedu nebetikėti nei vienu iš jų, kuo toliau tuo daugiau idėjų jie paskelbia ir eilinį kartą sako kad ji teisinga. Paralelinių visatų mišrainė, visata juodojoje skylėje, visata-tai kompiuterinis modelis ir dar daug kitų teorijų ir visi sako kad jos teisingos. Peršasi išvada kad jie gaudo vėją laukuose, kad ir kaip tai gražiai skambėtų, bet kuom čia betikėt..kitą kart turbūt geriau tokius dalykus aiškinti religijos samprata, nereikės klaidžioti tarp begalės teorijų kurios,jų autorių manymu, visos teisingos
GM 2013-02-21 13:21
. Jei atsakymas nėra toks paprastas, tai greičiausiai šios visatos dėsnių apribotas protas ir nėra pajėgus to suvokti.
Algucis R 2013-05-08 15:22
Pritariu. Higso Bozonai, tamsioji medžiaga.... Jau šita mokslo sritis priėjo krizę, nieko negalima patikrint, tik kažkokia matematika. Atrodo kad dirbama tik tam, kad pateisint milijardines išlaidas, tuoj STAR WARS bus paskelbta dokumentiniu filmu. Kogero teks pripažint kad kažkur padaryta klaida ir mokslas nuėjo ne ta kryptim, juk tukstančius metų žmonės kūrė teorijas apie plokščią žemę visatos centre, jiem nebuvo lengva pripažint klaidą, bet...
MrT 2013-05-08 15:36
Tai, kad bozoną atrado ekspermentiškai, kaip tai negalima patikrinti? Beje, tamsioji medžiaga ir vadinasi tamsiąją, nes ją yra sunku aptikti ir aplamai nėra žinoma, kas tai - turime tik įvairių hipotezių. Per vieną dieną niekas neatsiranda. Nelabai suvokiu kaip mokslas galėjo nueiti ne ta kryptimi jeigu viskas sistemingai eina ten, kur reikia. Gal malonėsite pasidalinti mintimis, kuri mokslo dabartinė teorija yra nesamonė ir visiškai neveikia?
Algucis R 2013-05-08 19:10
Bet labai mažai apie ta Bozona girdėt, nieko aiškaus, kaip suprantu tai dar ir patys atradėjai nelabai susigaudo ką jie atrado. Mes labai norim tikėt kad jis yra tai ir tikim, kaip ir skraidomom lėkštėm,- lyg ir suprantam kad tai nesamonė, bet visiškai to paneigt nenorim. Na o apie tamsiaja medžiaga matot ir pats pasakėt- nėra žinoma kas tai, tik hipotezės. O tos hipotezės ir padaro iš visų mokslininkus. Padiskutuot būtų gal idomu, tik gyvai, gal ir palenktūt mane į savo pusę, kas žino...
MrT 2013-05-08 19:34
Dalelių fizikoje dauguma atradimų yra tikimybiniai, nes nufotografuoti dalelių neįmanoma. Galima tik stebėti sąveiką tarp kitų dalelių ir spręsti apie bozono parametrus. Elektrono irgi niekas nematė, bet manau net neabejojama jo egzistavimu. Yra "sigma" sistema, ir ties tam tikru sigma laipsniu dalelės egzistavimas yra laikomas įrodytu. Manau, kai teorija atitinka ekspermentinius rezultatus tam tikruose rėmuose, galima ganėtinai drąsiai laikyti tai kaip įrodymą. Taip jau yra tame dalelių pasaulyje. Fizika eina gilyn į vis sudetingesnį ir mums intuityviai nesuvokiamą pasaulį, kur ekspermentai yra be galo sudėtingi ir brangūs, reikalaujantys didelių mokslininkų grupių darbo. Nebe tie laikai, kai kamuoliukus nuo nuožulniųjų plokštumų ridenom. Tikėjimas čia ne prie ko. Kad tamsioji medžiaga egzistuoja tai niekas net neabejoja, tai nesuprantu kame problema? Yra tik hipotezės ir niekas neperša jokios teorijos apie tamsiąją medžiagą. Kaip minėjau tam reikia laiko. Viskas fizikoje neatsirado per dieną. Kažkaip visa tai primena didijį sprogimą. Žmonės galvoja, jog mokslininkai iš krūmų ištraukė šitą teoriją ir bando dabar ja dangstyti visatos sukūrimą. Kai ištiesų ji yra gimusi iš empyrinių stebėjimų ir kaži ar kitaip galėjo būti. Tiesiog žinių trūkūmas priveda prie neapykantos šiuolaikiniam mokslui, nes atradimai ir hipotezės darosi vis labiau protu nesuvokiamos. Bet taip jau yra, reik susitaikyti.
vvv2 2013-05-09 08:57
- Geras , nerikintys Dievu ima netikėti mokslu! p.s. .. pasirodo dėl tos pačios priežasties: riboto protelio..
MrT 2013-05-09 13:51
Tuomet vėl pradeda tikėti dievu ar dar kuo antgamtišku.
Sloth 2013-05-09 15:00
Mane domintų mūsų pažinimo ribotumo klausimas. Šiuo metu mes tiriame visatą, kurios dalimi esame patys. Kitaip tariant - tiriam sistemą kuriai priklausome; taigi, mūsų tyrimas iš esmės yra vidinis. Mūsų matavimai taipogi nukreipiami į tą pačią vidinę sistemą. Tai yra, mūsų mokslo kryptis yra nulemta iš anksto, ir mes matome tik ta kryptimi, kuria pasirenkame žiūrėti, nes esame sistemos dalis. Bet tik žiūrint iš šalies yra įmanomas objektyvus vaizdas. Taigi, priklausymas sistemai iš esmės turėtų riboti mūsų pačių suvokimą. Ar įmanoma suvokti sistemą iš jos pačios logikos? Paprastesnis analogas: norime ištirti smegenis. Kadangi mūsų smegenys yra mūsų sistemos dalis, kuri atsakinga už mūsų galvojimą ir mintis - mes jų suvokti negalime, jų nematome ir nesuprantame kaip jos veikia. Ką darome? Imame kito žmogaus smegenis ir tyrinėjame jas, suprasdami, kad mūsiškės veikia jei ne taip pat, tai bent jau labai panašiai. Vėlgi norint suvokti sistemą tiriame ją iš šalies. Sekant tokia logika, vienintelė išeitis adekvačiai suvokti visatą - ieškoti analogų, tai yra - kitų visatų. Kurios neaišku ar apskritai egzistuoja... Gal kas turi kokių nors idėjų kaip išeiti iš tokio paradokso? Kompiuteriniai modeliai iš esmės irgi turėtų netikti, nes jie taipogi priklauso tai pačiai sistemai ir lygiai taip pat yra riboti.
rwc 2013-05-18 13:09
Ieškoti atsakymų apie mūsų galaktiką galima stebint kitas galaktikas. Todėl tamsioji medžiaga kaip reiškinys egzistuoja ta forma, kad pagal mums įprastus Niutono dinamikos, visuotinės traukos, reliatyvumo, šviesos iškraipymo dėsnius, galaktikų
Dvigubas nulis 2013-05-26 22:13
Skirtumas - 3*10^17 kartų. Nors paskaičiavau labai abstrakčiai - vakuumo tankį ėmiau gana didelį - 1000 H atomų kubiniam metrui, o Saulės sistemos tankis priklauso vien nuo matuojamo atstumo, nes visa masė praktiškai vien Saulėje.
rwc 2013-05-30 20:51
Tad tas 76% TM aktorius tarpgalaktinėje erdvėje vis dėlto ganėtinai menkas, kad būtų pastebėtas iki XXa. vidurio stebint galaktikų judėjimą.
Myslius 2013-05-31 02:43
Na nesakyciau kad menkas, maciau laida kaip dark matter zemelapio 3D vaizdo sudarinetojai snekejo, tai paminejo jog daugiau yra "stuff between" (red. galaxies).
vvv2 2013-05-31 11:51
- Taip. Bet diskutuoti apie tai su oficialiu mokslu beviltiška ta prasme, kad jie yra priklausomi it įsipareigoję šiuolaikinio mokslo dogmoms (kaip buvo senovėje su inkvizicijos dogmomis), nors asmeniškai slaptai ir neoficialiai jie tai irgi žino.
rwc 2013-05-31 16:06
Nepavargsti, foteliuk?