Kovai su maliarija – galingas vaistas  (13)

Pirmą kartą per pastaruosius 20 metų sukurtas naujas efektyvus maliarijai gydyti skirtas preparatas. Šio vaisto veikimo esmę sudaro jo gebėjimas trukdyti maliarijos ligą sukeliančiam parazitui plazmodijui atsikratyti jo organizme nuolat besikaupiančių ir jį žudančių druskų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša naujienų agentūra Reuters, Australijos mokslininkams pagaliau pavyko sukurti priešmaliarinį preparatą, kuris mirtinai veikia šią ligą sukeliantį parazitą, lemdamas jo žūtį dėl druskų pertekliaus organizme. Iš naujojo vaisto, kuris vadinamas pastarųjų dvidešimties metų atradimu, tikimasi didelio efektyvumo kovojant su šia klastinga liga, kuri kasmet į kapus nusineša šimtus tūkstančių gyvybių ir kuri pasižymi labai dideliu lankstumu prisitaikant prie naujų vaistų.

Moskitų žmonėms perduodamą maliariją sukeliantys pirmuonys gyvena raudonuosiuose kraujo kūneliuose, kuriuose yra daugybė įvairių druskų. Mokslininkai žinojo, kad parazitui norint išgyventi jis kažkokiu būdu privalo šalinti šias druskas iš savo organizmo.

„Parazitas nuolat į save siurbia aplink jį esantį skystį, su kuriuo į jo organizmą patenka ir druskos, bet tai jam netrukdo gyventi, kadangi jo organizme yra efektyvus molekulinis druskų siurblys, kuris šias druskas be perstojo šalina lauk,“ – pasakoja Australijos Nacionalinio universiteto (ANU) Biologijos tyrimų mokyklos profesorius Kiaranas Kirkas.

Mokslininkų iš JAV ir Singapūro komandos jau anksčiau buvo sukūrusios vaistą, kuris pažeidžia druskas šalinančio siurblio proteiną, tačiau tik dabar ANU tyrėjai patikrino jo veikimo efektyvumą ir patvirtino, kad jis tikrai veikia patikimai.

„Jie buvo sukūrę naują vaistą, tačiau nežinojo, kaip jis veikia, –aiškina Kirkas. – Mes nemažai žinojome apie druskas ir druskų siurblius, todėl supratome, jog jų sukurtas vaistas šiuos siurblius sugadina. Tai ir paskatino mus bendradarbiauti.“

Vaistas atakuoja druskų siurblį ir jį sugadina, lemdamas parazito žūtį nuo druskų pertekliaus. Konkretaus tikslo sugadinti šį siurblį sau iškėlimas ir jo siekimas buvo nepaprastai svarbus, nes yra žinoma, kad parazitas geba greitai evoliucionuoti nuolat prisitaikydamas prie naujų vaistų, todėl pastarieji greitai pasidaro nebeefektyvūs.

Šiuo metu vyksta naujojo preparato klinikiniai bandymai, todėl rinkoje jis turėtų pasirodyti ne anksčiau kaip po kelerių metų. Kitos dvi institucijos, prisidedančios prie šio vaisto kūrimo, yra Novartis Tropinių ligų institutas Singapūre (Novartis Institutes for Tropical Disease in Singapore) ir Novartis Tyrimų fondo Genomikos institutas (Genomics Institute of the Novartis Research Foundation).

Pasaulyje maliarija kasmet suserga daugiau nei 200 milijonų žmonių, iš kurių apie 600000 miršta. Tai daugiausiai jaunesni nei 5 metų vaikai, gyvenantys su Sacharos dykuma besiribojančiuose Afrikos regionuose.

Ekspertų nuomone, pati problematiškiausia maliarijos parazito savybė yra jo gebėjimas evoliucionuoti ir įgyti atsparumą naujiems vaistams; šitai verčia niekais tarptautinės medikų bendruomenės pastangas galutinai įveikti šią pavojingą ligą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(0)

Komentarai (13)