Auksinė žuvelė-mutantė: iš Taho ežero JAV ištrauktas gigantiškas 0,5 m ilgio egzempliorius  (1)

Invazinių žuvų rūšių Taho ežere (tarp Kalifornijos ir Nevados) ieškoję mokslininkai netikėtai ištraukė didžiulę 0,5 metro ilgio ir apie 2 kg sveriančią auksinę žuvelę, praneša "Livescience.com".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Ekspedicijos metu aptikome ramų, gražų kampelį, kuriame glaudėsi apie 15 auksinių žuvelių, - pasakoja Nevados universiteto aplinkosaugininkė Sudip Čandra (Sudeep Chandra). – Tai – požymis, kad jos būriuojasi ir neršia."

Toks radinys (ežere auksinės žuvelės, ko gero, atsidūrė kurio nors akvariumų gerbėjo dėka) mokslininkei sukėlė nerimą, nes auksinės žuvelės yra invazinė karosinių žuvų genties rūšis, kuri gali turėti neigiamos įtakos Taho ežero ekosistemai.

"Ar ištraukta didžiulė auksinė žuvelė buvo suaugęs individas, ar tik jauniklis, neaišku, - pripažįsta S. Čandra. – Tačiau didžiulės įtakos ežero ekosistemai gali turėti net ir maži gyviai – jei jų ežere būtų per daug."

Auksinės žuvelės – tik vienas iš septynių šiltavandenių invazinių rūšių žuvų, aptiktų Taho ežere.

"Šių žuvų invazija retina ežere nuo seno augusių ir besiveisusių rūšių gretas, - pažymi aplinkosaugininkė. – Be kita ko, invazinių žuvų išmatos skatina dumblių dauginimąsi, o tai drumsčia labai skaidrų Taho ežero vandenį."

Atsikratymas akvariumų augintiniais išpilant juos į ežerus JAV ir kitose šalyse tapo dažnu reiškiniu, žalojančiu laukinę gamtą. Rašinyje "California's aquarium trade" informuojama, kad į Kalifornijos vandenis žuvų savininkai ir importuotojai išleidžia atsparių svetimų rūšių individus. Ne naujiena tai ir Lietuvoje. Neseniai rašėme, jog Nemune meškeriotojui užkibo tikrų tikriausia piranija.

"Viso pasaulio mastu prekyba akvariumais blogiausių ir invazyvumu pasižyminčių rūšių paplitimą padidino maždaug trečdaliu, - portalui "OurAmazingPlanet.com" teigė tyrimo autorė Suzana Viljams (Sue Williams).

Nors tikslus akvariumo augintiniais atsikratančiųjų skaičius nežinomas, mokslininkai neabejoja tokios praktikos populiarumu, kadangi ežeruose ir kituose vandens telkiniuose aptinkami egzotiškų rūšių egzemplioriai ten negalėjo atsirasti savaime, natūraliai. Anot S. Viljams, apklausos rezultatai rodo, kad nuo 20 iki 69 proc. respondentų Teksaso valstijoje nurodė kada nors paleidę kokį nors akvariumo augintinį į laisvę.

Kiti būdai invazinėms rūšims atsidurti naujuose vandenyse – akvakultūra, gyvi jūros produktai, gyvi jaukai, žvejybos ir poilsio laivai. S. Viljams tyrimo rezultatai byloja, kad į San Francisko ir Los Andželo uostus vienokiais ar kitokiais būdais atkeliavo daugiau kaip 11mln. egzempliorių, atstovaujančių mažiausiai 102 svetimas rūšis.

Invazinėms rūšims priskiriamos ir tropinės žuvys, ir jūros dumbliai, ir moliuskai. Vienas iš bjauriausių atėjūnų – žuvims nuodingas medžiagas išskiriantys dumbliai Caulerpa. 2000-aisiais ši dumblių rūšis Pietų Kalifornijos lagūnose buvo išnaikinta, tačiau tai kainavo didžiulius pinigus.

S. Viljams įspėja, kad akvariumų savininkai su nebepageidaujamomis žuvimis ar kitais vandens gyviais turėtų elgtis atsakingiau.

"Viskas labai paprasta: jei nebenorite laikyti kažkokios žuvies, galima paskambinti gyvūnų parduotuvėms ir parduoti žuveles arba kreiptis į vietos gamtos organizacijas. Pilti į klozetus augintinių nederėtų dėl dviejų priežasčių – tai problematiška ir žuviai, ir kanalizacijos sistemai."

Kodėl žuvų panūstama atsikratyti? Anot S. Viljams, yra dvi pagrindinės priežastys – nepageidaujamas augintinių dydis ir agresyvumas.

BBC informuoja, kad didžiausia naminė auksinė žuvelė, vardu Goldi (Goldie), buvo 38 cm ilgio ir svėrė 0,9 kg.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(0)
(0)

Komentarai (1)