NASA jau kitais metais planuoja paleisti kosminį laivą su Saulės bure  (2)

NASA kartu su kita kosminių technologijų kompanija „L'Garde Inc.“ paskelbė apie planą jau kitais metais į kosmosą paleisti bandomąjį zondą, varomą tik Saulės bure. Jis jau turi ir pavadinimą – „Sunjammer“, pagal Arturo Klarko to paties pavadinimo 1963 metais išleistą apysaką apie kosminių jachtų lenktynes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA planuoja išbandyti šią technologiją ir išsiaiškinti, ar ji tiktų tiek skrydžiams netoli Žemės, tiek ir kosminėms kelionėms už Saulės sistemos ribų.

Tai jau būtų antrasis mėginimas. Pirmąją Saulės burę, pavadintą NanoSail-D, NASA išbandė 2010 metais. „Sunjammer“ bus gerokai didesnė – jos kraštinė sieks 40 metrų, o speciali medžiaga bus atspari mikrometeoritams, turės geras termoizoliacines savybes ir dar veiks kaip ekranas nuo radiacijos. Ji svers tik apie 40 kilogramų ir tilps į skalbimo mašinos dydžio dėžę.

Į burę pūs ne vėjas, bet šviesos dalelės – fotonai, atlekiantys iš Saulės. Nors jų sukuriama jėga bus labai maža, vos 0,01 Niutono, tačiau pastovi jėga suteiks burei nuolatinį pagreitį, todėl per ilgesnį laiką kosminis laivas su tokia bure įgys solidų greitį.

Mokslininkai tikisi, kad erdvėlaiviai su Saulės burėmis gali padėti įveikti vieną iš didžiausių problemų, iškylančių planuojant tolimas keliones – ribotas kuro atsargas ir išsiaiškinti, ar būtų įmanoma pasiųsti zondą su tokia bure kitos žvaigždžių sistemos link. Taip pat palydovas su tokia bure gali tikti ir paprastesniems tikslams, pavyzdžiui, Žemės orbitos valymui nuo įvairiausių šiukšlių.

NASA planuoja šią burę iškelti į Žemės orbitą raketa „SpaceX“ kitais metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(15)
(0)
(0)

Komentarai (2)