Bakteriofagai: į žūtbūtinį mūšį su bakterijomis  (9)

Nors šie bakterijomis užkandžiauti mėgstantys mikroskopiniai padarai didelio estetinio pasigėrėjimo ir nekelia, jie galėtų būti realus ginklas prieš įvairias infekcines ligas. Tai – bakteriofagais vadinami virusai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viso pasaulio sveikatos apsaugos specialistai su nerimu kalba, kad žmonija sparčiu žingsniu žengia į postantibiotikų (angl. post-antibiotic) erą. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad daugelio mirtinų ligų bus nebeįmanoma išgydyti, o atlikti chirurgines operacijas ir taikyti įvairias vėžio gydymo priemones dėl padidėjusio užkrečiamųjų ligų pavojaus bus labai rizikinga. Gruzijos sostinėje Tbilisyje esančio Eliavos instituto pacientai nuo įvairiausių bakterinių ligų gydomi virusais bakteriofagais, arba trumpiau – fagais. Daugelyje pasaulio klinikų tokios pačios infekcinės ligos gydomos antibiotikais. Vienas pacientas pasakoja fagus reguliariai vartojantis nuolat atsikartojančiai akies infekcijai gydyti: „Išbandžiau viską. Gydytojai netgi operavo akį, bet norimo rezultato nebuvo. Vieninteliai fagai pasirodė besą efektyvūs“. Fagai gamtoje egzistuoja natūralia forma. Jų maistas – bakterijos: patekę į pastarųjų ląsteles, fagai pradeda replikuoti savo DNR ir tai daro tol, kol juos „priglaudusi“ bakterija žūva. Gruzijos ir kitų buvusios Sovietų Sąjungos respublikų gydytojai tokį gydymo būdą taiko jau kokį 90 metų. Tačiau daugelio išsivysčiusių pasaulio šalių ir medikai, ir sveikatos apsaugos reguliavimo struktūros neskuba pripažinti jo kaip efektyvaus metodo. Eliavos instituto direktorius daktaras Revazas Adamia paaiškina: „2008 metais iš Vakaruose gyvenančių žmonių gavau 6 laiškus, kuriuose jie prašė pagalbos, o dabar vien per paskutinius du mėnesius gavau tokių laiškų per 150. Žmonės jaučiasi nusivylę – antibiotikai jiems nepadeda. Ieškodami išeičių, jie atvyksta pas mus“.

Jungtinės Karalystės Leičesterio universiteto (Leicester University) mikrobiologijos daktarė Martha Clokie tiria fagus, kurie galėtų gydyti bakterijos Clostridium difficile sukeliamas ligas. Šį gydymo būdą ji išmėgino Eliavos institute.

„Būdama Tbilisyje vieną žiemą susirgau tonzilitu. Kas šešias valandas mane girdė fagų turinčia sriuba. Ja turėjau gargaliuoti gerklę. Vėliau, man grįžus namo į Jungtinę Karalystę, mano vyras ir vaikas taip pat susirgo šia infekcine liga. Jiems gydyti buvo išrašyta antibiotikų. Visi mes pasijutome geriau tuo pačiu laiku.“

Institutas turi iš anksto paruošęs fagų turinčių tirpalų, skirtų dažnai pasitaikantiems bakteriniams susirgimams, tokiems kaip vidurių negalavimus sukeliančiai E. coli gydyti.

Šiuos tirpalus galima taikyti įvairiai: įšvirkšti į vidų, užpurkšti ant užkrėstos vietos ar tiesiog nuryti. Kiekvieno tipo tirpale yra daugybės rūšių fagai, bet bakterijas puola dažniausiai tik kokios nors vienos rūšies fagai.

Virusų pranašumas prieš antibiotikus yra tas, kad jie žudo tik kenksmingas bakterijas.

Dėl savo specifiškumo virusai nepasižymi kokiu nors neigiamu ar šalutiniu poveikiu, paprastai būdingu antibiotikams, pavyzdžiui, jie nesukelia viduriavimo. Nors jie ir nėra tokie efektyvūs kaip antibiotikai, bet visgi turi ir savo pranašumų – jie gerai veikia chroniškas infekcijas. Kartą patekę į organizmą, virusai tęsia savo veiklą, be būtinybės pakartoti terapiją.

Daktarė Martha Clokie mano, kad infekcinių ligų gydymas fagais turėtų išplisti iš buvusios Sovietų Sąjungos ribų ateinantį dešimtmetį. Ateityje fagais turėtų būti gydomos nelabai pavojingos infekcijos, o antibiotikai būtų paliekami sunkių, gyvybei pavojų keliančių susirgimų atvejams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(55)
(0)
(36)

Komentarai (9)