Vitalijus Balkus. Valgai vaisius - gauni chemijos dozę

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

evaldosia 2013-03-18 16:45
na lietuviškų kriaušių turguje nebus.20 metų bandėme auginti,neišėjo.nušala,arba grambuolei nugriaužia šaknis,čia prie vilniaus.dabar auginu lazdynus,bet visiškai be chemijos nieko neužauginsi.lazdynai ir tai reikalauja 3 purškimų per metus.ir tuos auginu tik sau valgyti(20 medžių)čia kolektyvinis sodas.pramoniniai sodai nesismulkina,rankomis kolorado nerinks,ir purškia kiek reikia.
Nerkashis 2013-03-18 17:53
Turiu seną kriaušę. Vasaros pradžioj užmezga daug vaisių, vėliau lapai pasidengia rudais šašais ir krenta tos didelės kriaušės. Tai kiek spėjam prisiskint, tiek pasimėgaujam. Į obelis tai kažkodėl nepersimeta. Matyt, nelengva Lietuvoje jas augint.
Vytte 2013-03-18 19:53
O kaip dėl ekologiškų vaisių? Viskas gerai su jais ar tai tik akių dūmimas?
cluendo 2013-03-18 20:42
Nuo tokio didelio dramatizmo jau galima ir badauti pradeti, arba su dujokaukem vaiksciot. O gal nebekvepuot? O dar geriau atsikirti nuo visuomenes ir gyventi miske, su savo sodu, lysvemis ir gyventi. Bet o jei bites atsnes kokiu chemikalu kenksmingu ir apdulkins kriauses, obuolius ?? Jei vanduo atitekes uzterstas? Ka cia zinosi. Dramatizmui ribu nera!
Nerkashis 2013-03-18 21:04
Galim verkti ir raudoti, galim viską ignoruoti, bet jei norim viso pasaulio vaisių ant stalo, teks suprasti, jog ta egzotika iki mūsų mėnesiais keliauja. Rūsy, savo žieminius obuolius paskutinį kart ėmiau vasario pabaigoje, bet jau pusiau supuvusius.
Aulas 2013-03-18 23:48
Jei autorius net nesupranta, kodel arkliena yra blogai ten, kur turetu butu jautiena ar kita mesa, tai kazkaip sunku toliau skaityti straipsni
kionig 2013-03-19 00:24
Valgyčiau ir aklieną, ir šunieną by tik skanu būtų.. O, dabar straipnsio autorius, kad prigąsdino tai ojojoj, eisiu kaip tik va apelsiną sukirst.. ;] Per dieną ne vienas sueina be problemų. O, kad jie purškiami tai aišku kaip dieną, nes kitaip jų neprisiskinsi ranka sode. Ir kuo lietuviška kriaušė geriau? O, jeigu aš noriu bananų, nes labai juos mėgstu. Ir, man, nusispjaut ar ten purškia, dažo ir ką nors kitą daro. Aš žievės nevalgau. Kartais iš tiesų būna, kad spėja pagęsti, kai juos nuplauni t. y. žievė pradeda juoduot, bet jeigu ne baisiai, tai ir tokius suvalgau. Kaip ir nieko, dar gyvas Na džiovinti vaisiai(pvz datulės ir kiti) impregnuoti SOO, ką būtent galima laikyti ekologija? Manai, lietuvių gamintojai tų pačių straipsnyje išvardytų dalykų nenaudoja?
Shinigami 2013-03-19 07:45
Žiūrint ką laikai ekologiškais vaisiais. Ar tuos kurie netrešti dirbtinėmis trąšomis? Bet tokiu atveju jie bus tręšti kokiomis srutomis su didelių kiekių nitratų. Srutos gaunamos iš gyvulių kurie yra šeriami įvairiais hormonais ir kita chemiją. Kurios dalis išeina su srutomis. Ar koki ekologišką sodą esanti prie greitkelio kurio per diena pravažiuoja šimtai tūkstančių automobilių. Lietuje taip pat yra chemijos kuri jame ištirpsta iš atmosferos oro. Juk visi fabrikai turi kaminus. O jei dar prie miesto (miesto smogas). O gal ekologiškas sodas tas kuris laistomas didelės upės vandenių? Kai kaimyninės šalys esančios aukštupyje ten ne aiškų ko pripilą. Kitaip sakant, rasti kažko 100 % ekologiško yra labai sunku arba ne įmanomą. Gal tik kažkiek mažiau chemijos, bet...
Vytax 2013-03-19 08:28
Geriausi obuoliai visad bus nuo rugsėjo pradžios iki maždaug kalėdų. Būtent tiek išsilaiko populiariausių rudeninių veislių (pvz. „Auksis“) obuoliai, kuriems auginti nereikia kažkokios ypatingos priežiūros. O kitu metų laiku nei didelės kokybės, nei juo labiau ekologijos nesitikėkit.
punktyras 2013-03-19 08:28
Ekologiški produktai turi būti pažymėti kaip ekologiški ne pavadinime (ekošitas, ekoanas ekologiškumo nepriduoda), o specialiais žymėjimais, jų ekologiška kilmė ir apdorojimas turi būti patvirtinti sertifikatais. Deja, jie būna brangesni (didesni darbo kaštai), o jų prekinė išvaizda dažnai prastesnė, nei „normaliai“ auginamų vaisių ir daržovių (nenaudojamos cheminės apsaugos priemonės). Aišku, tai nereiškia, kad prastai atrodantis obuolys jau iškart ekologiškas ar, kad gražiai atrodantis obuolys negali būti ekologiškas.
Talkatif 2013-03-19 09:16
Kur sveriami džiovinti būna, juos parduotuvėse lentynose pastoviai purškia kažkuo, nes kitaip kažkokių kandžių tuntai lesa juos. True story. Taip jei norim pietų vaisių, daržovių kiaurus metus, tenka atsisakyt kokybės ir susitaikyt su konservavimu. Kitaip jau iki parduotuvės lentynos atkeliautų tik puvėkai. Vien LT niekad netirsim tikro banano ar kokio mango skonių. Na bet nemažai lietuvių keliauja ir daug paragauja ten, kur tai auga. Lietuviškus vaisius išlaikyti ilgai galima. Tik reikia specialių sąlygų. Manau, jei nebūtų tokių dabartinių pasiūlymų kiekvieną dieną parduotuvėje nusipirkti gražiai atrodanti vaškinį ispanišką obuolį ar Maroko bananą, rinkoje atsirastų spec šaldytuvų pasiūla ir juos laikytumėm sau lietuviškus obuolius ar kriaušes kad ir porą metų be problemų.
sloggi 2013-03-19 15:08
"Paprastai tariant, ekologinis ūkininkavimas yra žemdirbystės sistema, kuri siekia pateikti jums, vartotojui, šviežią, skanų ir natūralų maistą, pagamintą nepažeidžiant natūralių gamtos raidos ciklų. " taip kad apie vaisius manau diskutuot neber ko, ypac is siltu krastu nes vien ju atgabenimas ir laikymas gabenant bus jau nebeekologiskas. Cia kaip ir pirkau sviezu tuno steika parduotuvei..
andriulis 2013-03-19 15:30
Na nežinau kokios rūšies kriaušės pas uošvius, bet nuvažiavęs vasarą pasimėgauju gražiai užaugusiom, sultingom gan didelėm kriaušėm. Kas dėl obuolių, tai rūsyje yra tikrai gražiai užsilaikiusių obuolių, bet jų žievė gan storoka ir jau karstelna. Apie pačius purškimus ant vaisių, tai nemačiau ir negirdėjau tokių atvėjų, kaip atsitiko dirbančiam draugui ispanijoje. Jeigu dirbi visą dieną mandarinų ar apelsinų plantacijoje, tai vakarop iš nosies nepaliaujamai bėgo kraujas. Na čia tikrai ne visiems taip, bet matomai jis buvo gan jautrus tiems chemikalams.
rwc 2013-03-20 06:50
Šiaip tai ekologinis ūkininkavimas susijęs su ekologija, o ne su skoniu, šviežumu ar skanumu. Trąšas ir pašarus užsiaugink pats. Nenaudok GMO, mažink pesticidus, chemines trąšas. Nealink dirvos. Pagrindinis šūkis - sustainability, o galutinis vartotojas niekam neįdomus. Turėdamas sertifikatą, su produkcija paskui gali daryti beveik ką nori - fasuodamas nupurkšti chemija nuo vytimo, dirbtinai nokinti, "gerinti prekinę išvaizdą", virti uogienes su įprastais saldikliais ir konservantais. Žodžiu, kad užauginta ekologiškai - tai dar nereiškia, kad galutinė prekė lentynoje skanesnė, sveikesnė ar šviežesnė.
Hmz 2013-03-20 13:13
Kaip ir daugelis Balkaus straipsnių, šis yra nesąmonių pramaišiui su sąmonėmis kratinys. Pvz: Įmetus citrusinį vaisių į karštą vandenį, viršuje turi pasirodyti eterinių aliejų plėvelė. Pastarasis ypač gerai išsiskiria perlenkiant vaisiaus žievelę. Jei nebandėte - rekomenduoju palankstyti apelsino žievę prikišus degtuką ir pasigrožėti degančio "bifenilo" pliūpsniais.
vanduo4 2013-12-11 12:14
O tu nesivadovauk emocijomis, bet pasuk smegenine. Gal tada suprasi, ka autorius norejo pasakyti apie arkliena.