Ežerų ledo fakyrai: ekologai naikina metano bombas (Video)  (2)

Prakali ledą, randi ne sidabrą ir ne auksą, o ugnį. Tai – ne užsiėmimo neturinčių veltėdžių pakvailiojimai ant ledo su ugnimi. Tai – tikslingos Aliaskos universiteto (JAV) ekologų pastangos gelbėti Žemės atmosferą nuo 25 kartus labiau nei anglies dvideginis šiltnamio efektą sukeliančių dujų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užšalusio ežero lede susidaro dujų – metano – burbulai . Juos nuo ledo ir oro sąlyčio taško skiria vos kelių centimetrų ledo plutelė. Tai – daugelio Aliaskos ir apskritai Arkties ežerų kasdienybė. Tačiau Aliaskos universiteto ekologė Keiti Volter (Katey Walter) su kolegomis tokiais metano burbulais ne grožisi, o juos sprogdina ir degina. Pirmiausiai ežero lede rasti metano burbulai prakertami kirtikliu, o tada besiveržiančios dujos padegamos. „Dirbu padeginėtoja, - ironiškai savo darbą komentuoja ekologė. – Viename tokiame burbule per parą susidaro 10-30 litrų metano. Ir taip – ištisus metus. Įsivaizduojate kiek šimtų burbulų būna kiekviename ežere? O ežerų pasaulyje – milijonai. Tai, kas kyla iš arktinių ežerų, iš tiesų yra grėsminga. Panašu, kad dujų šaltinis yra ne dugno dumblas, o gilesni geologinės kilmės rezervuarai, iki šiol sėkmingai glūdėję amžinajame įšale. Ten metano šimtus kartų daugiau nei atmosferoje."

 
K. Volter, padeginėdama ežerų lede įkalintas metano dujas, atlieka tyrimą – skaičiuoja ir vertina kiekvieną rastą metano burbulą. Mokslininkė tikisi apskaičiuoti, kiek metano išskiria Goldstrimo ežeras. O prasmė šio darbo tokia: jei klimatas planetoje ir toliau šils, tai reikš, jog pradės tirpti arktinių ežerų ledas ir į atmosferą pateks lede įkalintas metanas, kuris, žinia, atmosferoje labai suintensyvina šiltnamio efektą.

 
Anot ekologės, kai kurie ežerai turi „karštus taškus“, kur metanas burbulais kyla vandeniu aukštyn taip intensyviai, jog ledas tose ežero vietose niekada nesusiformuoja – ten žioji eketės. Jos tokios didelės, kad pakankamai gerai matomos ir iš lėktuvo. „Jei taip galėtume tą metaną surinkti ir panaudoti, - užsimena K. Volter. – Tai būtų puikus energijos šaltinis.“

Metanas – stipriai šiltnamio efektą sukeliančios dujos. Jų nesudeginus, jos atmosferoje sulaiko 25 kartus daugiau šilumos nei anglies dvideginis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (2)