„Hubble“ atsiuntė ypač ryškią artėjančios šimtmečio kometos ISON fotografiją (Video)  (0)

„Hubble“ teleskopas astronomams atsiuntė pirmą aiškią kometos ISON nuotrauką. Kometa 2013 m. rudenį turėtų nušviesti dangų ir būti ryškesnė nei Mėnulis, rašo nasa.gov. Nuotrauka daryta balandžio 10 dieną, kai kometa buvo maždaug 386 mln. mylių nuo Saulės ir 394 mln. mylių atstumu nuo Žemės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomų teigimu, ISON lapkričio mėnesį turėtų nušviesti ir Žemės dangų. Kai kurie net tvirtina, kad kometa bus ryškesnė už Venerą ir Mėnulio pilnatį. Tuomet kometa skries maždaug už 700 tūkst. mylių nuo Saulės.

Kaip ir kitos kometos, ISON yra tarsi milžiniška purvino sniego gniūžtė. Jos orbita priklauso nuo Saulės ir kitų sistemos planetų gravitacinės traukos. Kometų kilmė neaiški, manoma, jos atsirado toli už Saulės sistemos ribų. Priartėjusios prie Saulės, kometos kartais nuskrieją į ją ir suyra, o kartais visam laikui yra nubloškiamos už sistemos ribų.

ISON branduolio skersmuo yra maždaug 3,1 tūkst. mylių (maždaug 1,2 karto didesnė už Australiją), o uodega tęsiasi 57 tūkst. mylių – ji tokia ilga, kad „Hubble“ teleskopas nufotografavo tik jos dalį. Nuotraukoje kometa „nudažyta“ mėlyna spalva, nes mokslininkams taip lengviau išanalizuoti jos struktūrą.

„Hubble“ teleskopas į kosmosą paleistas 1990 metais. Per visus tyrimų metus, jis mokslininkams suteikė daug informacijos apie Saulės sistemą ir net visatą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: