Šįvakar – vienas trumpiausių XXI a. Mėnulio užtemimų (Video)  (5)

Šiąnakt, jei leis oro sąlygos, bus galima stebėti dalinį Mėnulio užtemimą. Jis truks tik 27 minutes, ir, pasak astronomų, tai bus antrasis pagal trumpumą Mėnulio užtemimų šiame amžiuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už jį trumpesnis bus tik 2042 m. rugsėjo 29 dieną įvyksiantis dalinis Mėnulio užtemimas, truksiantis tik 12 minučių.

Maksimalios šio užtemimo fazės metu Žemės šešėlis uždengs tik patį Mėnulio kraštą, bet į pusšešėlį patekusi šiaurinė Mėnulio pilnaties dalis taip pat bus pritemdyta, skelbia „Space.com“.

Šis užtemimas bus pirmasis iš trijų šiemet įvyksiančių Mėnulio užtemimų. Jis bus matomas Europoje, Afrikoje, dalyje Azijos ir Australijoje. Pasak astronomų, net jei dangus bus giedras, Mėnulio spindėjimo sumažėjimą bus sunku pastebėti plika akimi, nes į Žemės šešėlį pateks tik maža jo dalis.

Dalinis užtemimas prasidės šįvakar 22.54 val. Lietuvos laiku, o maksimali užtemimo fazė – 23.07 val. Geriausiai užtemimas bus matomas per teleskopą ar stiprius žiūronus. Jei trukdys apniukęs dangus, užtemimą tiesiogiai bus galima stebėti internetu: per teleskopą matomą užtemimo vaizdą transliuos dvi interneto svetainės.

Slooh Space Camera“ savo transliaciją pradės 22.00 val. Lietuvos laiku. Čia bus galima pamatyti vaizdą per observatorijos Kanarų salose teleskopą. „Virtual Telescope Project“ svetainė Italijoje transliaciją pradės 22.30 val. Ją bus galima stebėti šiuo adresu.

Šiame vaizdo siužete išsamiau pasakojama apie artėjantį dalinį Mėnulio užtemimą.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(13)
(1)
(-1)

Komentarai (5)