Lietuviams stinga ekonominio motyvo rūšiuoti atliekas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

obuglas 2013-04-26 11:52
Taip, o dabar palyginam atlyginimus: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... erage_wage Lietuvą lenkia net Rusija, Bosnija ir Hercogovina, Juodkalnija. Apie Latviją ir Estiją net nekalbu... toli priekyje jau. Jau užkniso mokesčių lyginimas su ES. tuo tarpu apie atlyginimų dydį netyčia pamirštama.
andriulis 2013-04-26 12:31
Kam man rušiuoti šiūkšles, jeigu man iš to jokios naudos? Statysiu virtuvėje keturis šiūkšlių dėžes ir stengsiuosi kažkam pakelti pelną? Nepamenu kuri skandinavų šalis, jau perka iš užsienio butines atliekas, energijos gaminimui. Tuoj šiūkšlės kokios jos bebūtų generuos didelius pinigus. (ne tuoj, o jau) Kai sugalvos mechnizmą, pagal kurį kiekvienam rušiuojamčiam bus nauda, tuomet bus galima imtis kažkokių veiksmų. P.S. straipsnio neskaičiau.
Shinigami 2013-04-26 13:11
Reiktu padidinti šiukšlių išvežimo mokestį 10 kartų ir galėtume džiaugtis, kad pas mus šiukšlės rūšiuojamos geriausiai ES.
mykolas 2013-04-26 14:36
rūšiuojamos šiukšlės yra žaliavos, o žaliavos rinkoje yra perkamos už pinigus. Štai skandinavai superka ir butelius, ir bambalius, ir skarbonkes. Ir tara pas juos brangi. Akivaizdu kad šiukšlių perdirbimo verslą esama situacija Lietuvoje tenkina, nes žaliava gaunama nemokamai, tik norėtų kad būtų daugiau
Vytax 2013-04-26 15:29
Tada galėtumėme džiaugtis pakelių ir pamiškių šiukšlynais, o ne rūšiavimu. O šiaip pats galėčiau rūšiuoti. Pavyzdžiui plastiką nuo visų likusių šiukšlių atskirti tikrai ne sunku būtų. Tačiau gyvenu individualiame name ir atskiro konteinerio rūšiavimui niekas neduoda. Turiu tik vieną konteinerį viskam.
lape 2013-04-26 15:44
Geriau būtų panagrinėt kitą klausimą - kaip mažiau gaminti šiukšlių. Nei pavirst nauja rušimi - homo sorter.
Shinigami 2013-04-26 16:28
Vilniuje ir dabar visos pakelės ir krumeliai šiūkšlių pilni. Kartais net baisų eiti, o vasara ir kvėpuoti sunku. Su konteineriais Vilniuje (Balsiuose) taip pat išspręstos problemos. Rūšiuotų atliekų surinkimo kompanija pristato spalvotus plastikinius maišus. Vartotojas juos prikaupia atliekų ir palieka prie vartelių. Surinkėjai atvažiuoja, pasiima ir palieka naujus tuščius maišus.
immortallt 2013-04-26 21:27
Plastiko tara ir skarbankės superkamos ne dėl to, kad žaliava tokia brangi, o dėl to, kad yra ta pati depozito sistema, kurią reikia įvesti ir Lietuvoje. Ta pati tvarka dėl rūšiavimo individualiuose namuose ir Klaipėdoje, kaip Shinigami minėjo. Tą patį mačiau ir Lenkijoje ir tai atrodo efektyviausia. O kas dėl žaliavos, taip tai žaliava, tik kaina nėra jos tokia didelė, kad masiškai pultų į šitą verslą.
Nerkashis 2013-04-29 13:44
Na, keista, kaip kai kurie tingi ar iš principo nerūšiuoja. Jei nėra prie namų spalvotų konteinerių, bus kažkur toliau. Nuosavame name tikrai yra vietos kur padėti 2 papildomus maišus. Į darbą retas kuris eina pėsčiomis, tai galima ir pakeliui spalvotus konteinerius rast. Vienos "Darom" per metus neužtenka pakeles ir griovius sutvarkyt.