Kiek gyvenime ir darbe prireikia matematikos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

šakės 2013-04-26 12:49
Klaida - turėtų būti "baltosioms apykaklėms" (white collar).
Nukainotas 2013-04-26 13:06
Dar atsimenu, kaip matematikos mokytoja sakė, kad matematika mokyklose mokoma ne tam, kad jos gyvenime dažnai prireiks, o kad smegenys išmoktų mąstyti. Aš ne specialistas, bet kaip įsivaizduoju, tai sprendžiant matematinius uždavinius susikuria daug jungčių tarp neuronų ir tos jungtys vėliau naudojamos ne vien matematiniams uždaviniams.
WastedYears 2013-04-26 13:12
teisingos tyrimo išvados - realiai gyvenime užtenka pagrindinių keturių veiksmų, visa kita - labai siauriai sferai naudojama. geriau tą laiką mokykloje mokytų tikrai praktiškų dalykų gyvenime - bankinės operacijos, mokesčių mokėjimas ir pan.
GM 2013-04-26 13:44
Tam galėtų mokyti programuoti. Bet juokingiausia, kad mokyklose moko programuoti būtent matematinių uždavinių sprendimus, ko realiai programuojant praktiškai niekada nereikia. Pamenu kaip informatikos mokytoja sakydavo, jei nesuprantat sąlygos, kaltinkit matematikos mokytoją ... Dėl to daugumai programavimas asocijuojasi su matematika, o būtent tai ir atbaido nuo tolesnio mokymosi...
Sarunas 2013-04-26 14:48
Žiūrint apie kurią sferą programavimo kalbi. Aš tikrai daugiau sugalvočiau programavimo uždavinių, kuriems yra būtinas matematinis sprendimas, nei tų, kuriuose nereikia matematikos žinių. Elementarus objekto judėjimo apskaičiavimas – matematika. Padėties nustatymas – matematika. Moksliniai tyrimai – matematika (statistika). ir t.t. ir t.t..
Fobus 2013-04-26 16:00
Aha, su tomis apykaklėmis, tai klaida. Bet tyrimu buvo nepaliestas vienas aspektas - keliems procentams iš jų sudėtingesnės matematikos naudojimas padėtų darbe? Kiek iš jų tiesiog išsiverčia, nes darbdavys arba nemodernizuoja darbo vietos arba kad darbuotojas tiesiog atidirba ilgesnes valandas.
wi_lius 2013-04-26 16:04
Dar galėtų išmokyti batus užsirišti, pasigaminti picą, pravalyti užsikimšusius vamzdynus, užvesti mašiną nuo laidų, pasikeisti elektros rozetę bei kitų dalykų, kurie realiame gyvenime sutinkami kur kas dažniau, nei matematika. Taigi matematikos (kaip ir dalies kitų disciplinų) moko tam, kad išmokytų mąstyti, spręsti logines problemas, argumentuoti savo veiksmus, o ne kad prireiks gyvenime. Dabar pasakykit, kurį žmogų, jūsų manymu, galima vadinti išsilavinusiu: mokantį išspręsti sudėtingesnę matematinę problemą ir sugebantį prognozuoti tam tikro objekto fizikinę elgseną ar mokantį atlikti bankinį pervedimą ir susimokėti mokesčius.
kukulis 2013-04-26 17:07
Kalbant apie darbuotojus apskritai - tai turbut tiesa, tikrai nedaug specialybiu, kurioms reiketu kazko daugiau negu elementariu veiksmu. O kad jau kalba pakrypo apie IT, tai cia labai priklauso nuo srities, kur dirbama. Tarkim man paciam (nors as jau seniai pats nebekodinu), rimciausia, ka teko panaudot, tai kubinio splaino skaiciavimas (paveiksleliu rezoliucijos didinimui), o daugiau tai tiesiog istiesu, elementarus aritmetiniai veiksmai. Taciau kitose srityse, tarkim developinat kad ir zaidimus, reikia ne tik geru matematikos bet ir fizikos ziniu.
HardAxe 2013-04-26 17:07
kiek matematikos išmokstama, padalinkim iš penkių (ar pan) - tiek naudosim. T.y. tiek, kiek jos lieka savaime suvokiamos. Vieniem tai daugybos lentelė, kiti pasaulį mato per integralus. Kai baigiasi klausimai ką tas veiksmas daro ir kaip jį suskaičiuoti net vidury nakties, tada tai pradeda veikti kasdieniniam gyvenime
lape 2013-04-26 17:28
Taigi, padarykit apklausą - kaip dažnai lietuvis naudoja japonų kalbą - pagal rezultatus, garantuotai bus, kad jos niekam nereikia. Kaip gali žmogus naudoti sudėtingus matematikos veiksmus, jei dažniausiai jis jų nemoka ir neįsivaizduoja, kaip juos galima panaudoti.
zamzungas 2013-04-26 18:17
Tokia apklausa realetyvi, apklausk inžinierius ir visi patvirtins, kad matematika jiems reikalinga 100% ir ko išmoko mokykloj yra ryškiai per mažai, apklausk valytojus ir sakys, kad gyvenime jos nenaudoja, o mokykloj tam ir mokomės visko, kad dar nežinia kokiu keliu pasuksime ir ko mums prireiks, juk dauguma tų inžinieriu patvirtins, kad biologijos žinių jiems visiškai neprireikė, o mokykloj pavargt teko...
sigitas 2013-04-26 18:33
Pilnai pritariu zamzungui. Man iš tikro teko dasimokyti ir matematikos ir, fizikos, ir chemijos, ir geometrijos. Dar pastebėjau kad žmonės nemokantis matematikos ar fizikos kaikuriuos darbus daro labai jau sunkiai ir su didelėmis sanaudomis, nors žinant minėtus mokslus tai būtų galima padaryti daug paprasčiau. Tokie paprastai tvirtina kad nei matematikos nei fizikos jiems niekada gyvenime neprireikė ir neprireiks. Žinoma didesnė žmonijos dalis be tikliųjų moslų tikrai apseina.
Chronas 2013-04-26 20:04
Mhm... Pagal straipsnį išeina taip, kad reikia trumpint matematikos kursą jauniesiems, nes neva ji nereikalinga Ohoho! Genialu! Kam tie loginio mąstymo ir analizės pagrindai bereiklalingi. Kam tie loginių sekų atpažinimo ar erdvinio suvokimo pagrindai. Laiko švaistymas! Nenoriu įžeisti humanitarų ir menininkų, nes ima nebeatrodyti tokia nereali.
qriuqriu 2013-04-26 20:12
vau matematikos nereik...idomu...tai eiline valytoja bet kokia formule( ar tai banke uz paskola imokas kokias moket 10-20m laikotarpyje ar dar koki pan veiksma) priims kaip tikejima, tipo protingesni sako vadinas taip reikia?seip kazkada turejom matiekos kirvi, deste labai tingiai ir nerisliai, bet tarp kitko, kazka burbedamas po nosim, ziuredamas pro langa i salia auganti medi balsu galvojo, kokios integralo formules reiktu visu to medzio lapu turiui suskaiciuot...po to karto sau isvadas pasidariau ...ir nesigailiu
Anonymous 2013-04-26 21:25
Cha, truputį įdomus vienas nepaminėtas momentėlis. Tie, kurie netaiko matematikos darbe - ar jiems nereikia (kaip jie patys sako), ar tiesiog bambukai mokykloje tuščiai suolus trynė ir dabar negali taikyti, nes nemoka tos matematikos?! Jei žmogus neraštingas (gramatika), nemoka abstrakčiai mąstyti (matematika, algebra), negeba dėsnių taikyti, sisteminti patirtį (fizika) - tai jam tik ir liks dirbti tokį darbą, kuriam užtenka aritmetikos: tipo, šluoji nuo aštuonių iki pietų, po pietų šluoji nuo gatvės iki penkių
Jonas17 2013-04-26 22:35
Ne tiek kiek darbui tos matematikos reikia, kiek loginiam mastymui vystyti.
Fastum 2013-04-27 12:03
Toks jausmas kad čia vien "moksliukai" susirinkę. Yra daugybė darbų kuriem nė iš tolo nereikia matematikos, net jeigu ir daugybę žinių turėtum. Ir taip, tokių darbų yra tikrai daugiau, nei kad pvz. šlavėjo.
Arthuras 2013-04-27 12:49
Bėda ta, kad jei darbe nereikia, tai bent gyvenime reikia. Tie kurie turi geresnį matematinį suvokimą savo finansus valdys daug geriau, neištiks bankrotas ir pan.
Algucis R 2013-04-28 18:52
Gal su pagrindais susipažint reikia, bet visokiausių formulių kalimas tai tikrai nieko bendro su intelektu neturi. Sutikčiau tik jei visi šitie apsunkinimai reikalingi tam , kad kuo mažiau galėtų gaut aukštuosius išsilavinimus. Nes dabar kiekvienas bukius jo siekia, o gaves zurkia,- darbo duokit gero. Tegu mokos susikurt sau gerą darbą ir naudingą pasauliui, o ne biurokratų armiją augint.