Lietuvos mokslininkai aiškinasi sąmonės banginę raišką

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Hmz 2013-04-27 11:57
Ar čia man vienam kyla įtarimų, kad visas šitas projektas tėra pliurpalynė, kuria siekiama įsisavinti ES pinigus?
Verslininkas 2013-04-27 12:19
„Remiantis banginiais sąveikos modeliais galėtų būti imituojami ne tik ekonominio aktyvumo ciklai, bet ir demografiniai svyravimai, minios elgesys, socialinių normų plitimas, gerbūvio konvergencija bei diferenciacija, klasterių susidarymas, žiniasklaidos poveikio plitimas, politinės kampanijos, gandai ir nuomonių plitimas, sinchroniškumai finansinio kapitalo rinkose, psichologinio klimato kitimas, idėjinių memų sklaida bei daugelis kitų sudėtingos socialinės dinamikos reiškinių“, – apie ateities perspektyvas kalba prof. D. Plikynas. Bet cia jau yra ziauru.....
Fobus 2013-04-27 12:34
Visas projektas remiasi viena prielaida (kurią ir siekiama įrodyti): kad žmogaus smegenys skleidžia kokį nors lauką, kurį gali priimti kitos smegenys ir taip jas paveikti. Dar giliau pasikapsčius(google), atrodo, kad ir patys autoriai supranta, kad smegenys neskleidžia tiek ir tokių bangų, kad kiti galėtų priimti. Todėl visa jų veikla nukreipta į virtualių realybių modeliavimą. Ir tai simbolizuoja mūsų poveikį kitiems per technologijas (kaip pvz soc. tinklai, internetas ir pan). Taip siekiama geriau ir tiksliau simuliuoti realų pasaulį. O straipsnis taip parašytas turbūt, kad sukeltų daugiau šumo.
MrT 2013-04-27 15:43
Studijuoja? Atlieka ekspermentus/tyrimus? Aš tai matricas naudoju spręsti lygčių sistemas. Prie ko čia sąmonės valdymas?
Otto 2013-04-27 18:07
Žmonės- ne skruzdės ir ne bitės, taigi, manau, pinigai leidžiami vėjais, užuot panaudojus svarbesniems reikalams. Gal būt kuriai nors grupuotei prireikė dirbtinai įtikinti mases, kokia nors nesąmone, todėl ir griebiasi tokių dalykų? Bent jau, kol kas, encefalogramos daromos ne naudojant antenas, o naudojant tiesioginio odos kontakto elektrodus, tai ir kalba apie "smegenų bangas" neturi turėti nieko bendro su "eterio bangomis". Jei aš klystu, pataisykite, bet dar niekur neaptikau encefalografo, veikiančio per atstumą.
Dzeux 2013-04-27 21:43
Nesupraskite taip podžiui. Visų pirma, taip, smegenyse išsriamos tam tikro dažnio spinduliuotės bagos, tačiau domimasi ne jų sklidimu ar parametrais. Kalba eina apie tai, kad žmogaus sąmonę bandoma aprašyti tam tikrais Matematiniais metodais, kuriuose esti abstraktumo. Jeigu imant primityvią paralelę su kvantmechanika - dalelė potencinėje duobėje turi tam tikrą šansą tuneliuoti. Tokiai ideologija remiantis, aprašius neuronų visomos arba žmogaus visuomenėje modelius, būtų galima daryti tam tikras statistines prognozės, arba judėti link besimokančio skaitmeninio intelekto. Iškart užbėgant už akių - taikymas visuomeniniu mąsteliu, tai ne ateities pranašavimas, veikiau visų galimų versijų tikimybinis įvertinimas.
svetys 2013-04-28 10:27
fiziką (Judėjimo Fiziką) galima pasiskaityti čia http://www.technologijos.lt/diskusijos/ ... hp?t=29224
Fikcija 2013-04-28 11:32
Dauguma komentuojanciu puikiai tiktu inkvizicijos teismui su savo dogmatisku akmens amziaus poziuriu .
svetys 2013-04-28 13:31
veiksniai...
Makashi 2013-04-28 14:05
+1
bahuriux 2013-04-28 14:28
Jei tai tiesa, tai "new age". budistai ir panasiai yra teisus? Del bangines funkcijos. Nemoku skalndziai paaiskinti, bet juk elementarios materialios daleles gali buti susietos, matyt apie tai ir kalbama, o ne apie alfa, beta, ar panasias smegenu skleidziamas bangas. Na ta prasme ne apie elektromagnetines bangas kalbama, o apie materijos/bangos ypatybes.
Hmz 2013-04-28 17:05
, simultaneous measurements" "Fig. 1 Spectral power activation of brain waves dynamics for 4 persons in chosen mind state and spectral range. Smaller diagrams and connecting lines indicate spectral power differences between respective persons." Kaip ten bebūtų, projekto dalyviai jau smagiai pasivažinėjo po Dubajų ir Indiją: http://research.vva.lt/index.php?option ... 63&lang=en Indijoje tikriausiai aplankė projekto partnerius: "Collaboration with the MRI (Meditation Research Institute) in SRSG, India" http://osimas.vva.lt/index.php?option=c ... ws&lang=en
Swift RR 2013-04-28 17:09
Vis dėl to moksle jau pralaušti ledai, o buvau toks pesimistas Mokslas gali tyrinėti ir žmogaus vidų.
Otto 2013-04-28 19:30
Vadinasi, jau turime du akmens amžiaus inkvizitorius, šiame amžiuje. Gana greitai iš adatos vežimas priskaldomas. Kai buvo kalbama apie bioelektrines "bangas" pačiose smegenyse, buvo kalbama rimtai, nespekuliuojant, bet kažkas pasigavo žodį "bangos" ir dabar jau elektromagnetinės, ar dar kokios, o gal tik banglenčių trūksta? Gal derėtu interneto pliurpalus vertinti kritiškiau ir skirti rimtus straipsnius, nuo spekuliacijų?
rimasD 2013-04-29 00:03
Nelabai tikiu pasakojimais apie " kolektyvinę" sąmonę. Čia tiesioginė aliuzija į telepatiją. Tačiau, juk, pasitaiko gyventi šalia kokio piktadario, ir niekas nesupranta, apie ką jis galvoja, kol nepadaro nusikaltimo. Nors , retkarčiais, pasamonė iškrečia pokštą, ir pasufleruoja, pavyzdžiuj sapne, tai ką negali suvokti dieną: Tarkim: pas jį keisti svečiai, ar keistas kvapas, ir t.t .Jei telepatija egzistuotų, nebūtų nelaimingų porų, nes visi žinotų, kada meilė praėjo, ir t.t. O dėl sąmonės? Jei yra nervų impulsai, vadinasi turi trukmę, vadinasi turi dažnį,kurį galima fiksuoti. Why not?
svetys 2013-04-29 09:31
projektą kišami milijardai, tai jis tampa ne tik moksliniu, bet ir komerciniu. Turint noro galima ir čia (šiame straipsnyje iš pirmų lupų) bandyti atskirti kur yra mokslas, komercija ar bulvaras...
vvv2 2013-04-29 09:50
svetys 2013-04-29 11:01
milijardą...
Niemand 2013-04-29 17:25
O ką gi tada matuoti siūlai? Savanorių mikrokontaktams į smegenis nelabai yra matai Iš straipsnio kažkaip nelabai supratau tyrimų temos ir neradau konkrečių hipotezių, kurias siekiama patikrinti... Šiaip kvantinės mechanikos ir sąmonės santykio idėja nėra nauja ir tikrai įdomi. Smegenys (neuronai) vienok funkcionuoja tokiame mastelyje, kad kvantiniai reiškiniai yra "matomi". Iš kitos pusės, kvantinės superpozicijos labai greitai kolapsuoja. Plačiau - http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_mind Man asmeniškai šita teorija imponuoja, nes gerai paaiškina mąstymo netiesiškumą ir greitį. Plius vienas iš autorių yra toks žymus fizikas R.Penrousas, o teoriją taip pat remia S.Hokingas.
svetys 2013-04-30 07:53
“ visgi daugmaž reiškia esamą tyrinėjimų stadiją moksle kai aiškinamasi dar tik smegenų sandaros niuansai, bet ne sąmonės funkcionavimo (saviprogramavimo) menas...