Mokslininkai: augalai sugeba skaičiuoti  (3)

Skaičiuoti moka ne tik žmonės. Elementarius aritmetinius veiksmus gali atlikti gyvūnai ir net augalai. Anglų mokslininkai neseniai atliko eksperimentus su baltažiedžiu vaireniu ir nustatė, kad šis nedidelis ir Lietuvoje augantis vienmetis augalas nuolatos atlieka mums įprastą veiksmą – skaičių dalybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kam augalui prisireikė aritmetikos? Mokslininkai mano, kad tokiu būdu baltažiedis vairenis nustato, kaip sparčiai naktį reikia „valgyti“ per dieną sukauptas maistingąsias medžiagas. Kaip žinia, augalai sugeba paversti anglies dvideginį krakmolu ir cukrumi tik dieną, kai yra pakankamai šviesos. Naktį augalai, kaip ir gyvūnai, priversti skaidyti (valgyti) sukauptas per dieną maisto atsargas. Kuo ilgesnė tamsioji paros dalis, tuo taupiau reikia eikvoti maistingųjų medžiagų. Tyrėjai iš JK teigia, kad baltažiedis vairenis labai tiksliai parenka krakmolo ir cukrų skaidymo greitį padalindamas, grubiai šnekant, du skaičius, kurių vienas nusako sukauptų medžiagų kiekį, o kitas - nakties trukmę.

Mokslininkai tiki, kad dalybą atlieka ne tik ištirtasis baltažiedis vairenis bet ir kiti augalai. Ar tai reiškia, kad augalai yra protingi? Vargu, ar elementarią, cheminiame lygmenyje atliekamą aritmetiką galima pavadinti intelekto požymiu. Iš kitos pusės, naujasis atradimas parodo, kad augalai yra gerokai sudėtingesni sutvėrimai, nei manyta anksčiau.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(13)
(0)
(3)

Komentarai (3)