Australijoje rasta kelių amžių senumo kaukolė iškėlė naujus klausimus  (3)

Šimtmečių senumo baltaodžio vyro kaukolė, rasta Australijoje, verčia istorikus bei archeologus abejoti, ar keliautojas Džeimsas Kukas iš tiesų buvo pirmasis europietis, išsilaipinęs rytinėje šalies pakrantėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaukolė, be kartu su ja likusių palaikų, buvo aptikta dar vėlyvaisiais 2011 metais, Naujajame Pietų Velse. Tuomet policija pasiruošė tirti žiaurią žmogžudystę, tačiau kaukolės tyrimų rezultatai nustebino visus. Ji pasirodė priklausiusi kaukazietiško gymio baltaodžiam žmogui, galimai gimusiam apie 1650-uosius metus. Iki šiol buvo manoma, jog pirmasis rytinėje Australijos pakrantėje išsilaipino anglas Džeimsas Kukas 1770 metais. Tuomet DNR tyrimas atskleidė, jog kaukolė priklausė vyrui, o antropologai nurodė, jog pastarasis mirė būdamas 28–65 metų amžiaus. Australijos nacionalinio universiteto ekspertas Stewartas Fallonas, tyręs kaukolę radioaktyvios anglies datavimo metodu, teigia buvęs sukrėstas rezultatais: „Mes nežinojome, kokio senumo kaukolė galėtų būti, tačiau tikėjomės gana jauno amžiaus. Pirmą kartą tirdami kaukolę, net nepagalvojome, jog ji gali slėpti atsakymus apie pirmąsias europiečių keliones į Australiją. Tačiau, pažvelgę į gautas datas, supratome, jog ši kaukolė yra labai įdomi“, – jis teigė naujienų agentūrai „AFP“.

Pasak S. Fallono, naudotas datavimo metodas yra pakankamai tikslus, kalbant apie metus, vėlesnius, nei 1950-ieji. Tačiau su senesniais radiniais iškyla daugiau problemų. Taip pat, ištirti kaukolės kolageno ir emalio mėginiai, pateikė dvi skirtingas datas. Vis dėl to, datų skirtumas dar telpa į leidžiamą paklaidą.

    „Derindami šias dvi datas, mes gauname apie 80 procentų tikimybę, jog kaukolės savininkas gimė apie 1650-uosius metus, o mirė tarp 1660-ųjų ir 1700-ųjų metų. Likę 20 procentų priklauso galimybei, jog gerai išsilaikiusi, nepažeista kaukolė priklausė žmogui, gyvenusiam tarp 1780–1790 metų, mirusiam 1805–1810 metais.“ – teigia S. Fallonas.

    „Tai gali būti neįtikėtinai įdomus radinys“, – teigia Cassie Mercer, žurnalo „Inside History“ redaktorė. „Manau, kad tai labai jaudinantis atradimas, kadangi jis gali atverti visai naujus istorijos faktus, kurių anksčiau neturėjome galimybės tirti.“

    Tačiau archeologas Adamas Fordas ragina nedaryti skubotų išvadų: „Prieš perrašant Australijos kolonizavimo istoriją, reikia nepamiršti kelių dalykų, ypač, kaukolės radimo aplinkybių. Tai, kad kaukolė rasta be likusių palaikų, ir yra geros būklės, gali būti stipri užuomina, jog radinys atkeliavo iš privačios kolekcijos. 19 amžiuje kaukolės buvo geidžiama nuosavybė tarp kolekcininkų.“

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Asminavičius
(6)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: