JAV meteorologai prognozuoja, kokia bus likusi vasara  (0)

Pagal Lietuvos hidrometeorologijos stebėjimų duomenis, ši gegužė buvo pati šilčiausia nuo 1961 metų. Karštis nesitraukė ir visą birželį. Panašų orą centrinei ir rytų Europai liepos ir rugpjūčio mėnesiais prognozuoja Tarptautinė oro prognozių tarnyba (Weather Service International - WSI).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

WSI aptarnauja didžiausius oro sąlygoms jautrius verslus, tad jos prognozės privalo būti kuo tikslesnės. Meteorologas prof. Arūnas Bukantis pažymėjo, kad tokios ilgalaikės prognozės paprastai būna 50 – 60 proc. teisingos.

WSI specialistai prognozuoja, kad liepos - rugpjūčio mėnesiais vakarinė ir pietinė Europos dalys bus vėsesnės nei įprasta, tuo tarpu rytinėje žemyno dalyje bus karščiau. Ypač karšta gali būti vakarinėje Rusijos dalyje. Ten neatmetama ir didelė sausrų tikimybė.

„Nors šią vasarą Šiaurės Atlanto osciliacijos procesų (šiaurinės Atlanto vandenyno dalies atmosferos slėgio svyravimai) dar ryškiai nepastebėjome, bet panašu, kad jie vyks, kaip ir vyko praėjusiomis vasaromis. Šie procesai lemia vėsesnius orus Europos vakaruose ir pietuose, bet atneša daugiau šilumos rytinei žemyno daliai. Taip nutiko birželį – rytiniai regionai fiksavo temperatūros aukštumas ir rekordus. Mes nematome duomenų, kurie leistų tokiems orams pasikeisti“, – sako WSI vyriausias meteorologas dr. Toddas Crawfordas.

Artėjant rudeniui, dr. T. Crawfordas prognozuoja, kad orai keisis - bus vėsiau nei įprasta visame žemyne. „Egzistuoja tikimybė, kad Ramiajame vandenyne susiformuos silpnas El Nino cirkuliacinis reiškinys. Europai jis lems vėsesnius orus, kurie turėtų pasijausti rugsėjo viduryje-pabaigoje ir spalio pradžioje. Šildymo sezonas gali prasidėti kiek anksčiau“, - teigė mokslininkas. Tikslesnes ilgalaikes rudens prognozes tarnyba turės liepos pabaigoje.

Nors WSI nesudarinėja prognozių atskirai Lietuvai, bet mūsų šalis (kartu su Latvija ir Estija) priskiriama Šiaurinei žemyno dalies rytinei pusei. Pagal dabartines WSI prognozes, Baltijos regiono laukia šiltesni nei įprasta orai, su didelių karščių tikimybe, neatmetant ir sausros pavojaus, kuris gali atslinkti iš vakarinės Rusijos dalies. Ten temperatūros vasara bus labai aukštos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(9)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: