Kokie pirmieji lietuviški žodžiai turėtų nuskambėti kosmose? (Video)  (1)

Šeštadienį Kauno S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome susirinkę žmonės ne tik užvertę galvas žiūrėjo į padangėse rodomus aviacinius triukus – jie turėjo svarią priežastį pagalvoti ir apie gerokai tolimesnes erdves. Renginio svečiai tapo pirmaisiais, dalyvavusiais lietuviškų žodžių, kurie pirmąkart nuskambės kosmose, rinkimuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žodžiai, kurie dar šių metų pabaigoje atskries į Žemę, praneš šaliai gerą žinią: pirmasis lietuviškas palydovas "LitSat-1" orbitą pasiekė sėkmingai. Kokie tie žodžiai bus – simboliški, taikliausiai apibūdinantys šią istorinę mums akimirką, svarbūs visiems ir kiekvienam – nuspręsti pakviesti Lietuvos žmonės.

Po tris savo siūlomus žodžius užrašė daugiau kaip 700 renginio dalyvių. Pasirodo, kad labiausiai iš orbitos norime išgirsti legendinės „Lituanicos“ ir jos lakūnų vardus, kad meilę šaliai ir džiaugsmą įgyvendinus šią misiją išreikštume patriotiškais ir džiaugsmingais šūkiais „Myliu Tave, Lietuva“, „Mes jau kosmose“, „Lietuva sveikina pasaulį“. Dažnas svajojame iš kosmoso nusiųsti linkėjimus gimtajam miestui, išgirsti savo šeimos narių vardus, ir net... prisipažinti meilėje.

„Kosminius“ žodžius užrašyti kvietė ir pirmojo lietuviško palydovo komandos nariai, tad šventės svečiai naudojosi puikia galimybe apie projektą išgirsti iš pirmų lūpų – juos domino medžiagos, iš kurių pagamintas "LitSat-1", taip pat detalus jo kelionės į kosmosą procesas. Domino ir sumos, kiek toks projektas kainuoja.

Pirmą kartą viešai eksponuotas ir pats palydovas, o norintiesiems jį parodyti šventėje nedalyvavusiems namiškiams, Kauno technologijos universiteto studentai dalino realaus dydžio ir išvaizdos maketus, kuriuos čia pat buvo galima ir išsilankstyti.

Pirmąjį lietuvišką palydovą "LitSat-1" paleisianti komanda šventėje, skirtoje legendinio S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio metinėms, dalyvavo neatsitiktinai – šio įvykio atminimui dedikuotas ir „Misija Lituanica 80“ pavadintas palydovo projektas.

„S.Dariaus ir S.Girėno skrydis svarbus ir reikšmingas, ko gero, daugumai nors kartą apie jį girdėjusių. O mums – aviatoriams, kosmoso entuziastams ir kitiems, kieno svajonės – „aukščiau žemės“, ši kelionė yra dar ir ypatingas įkvėpimo šaltinis“, – sakė Misijos Lituanica 80 techninis vadovas, Lietuvos kosmoso asociacijos direktorius Vidmantas Tomkus.

Pirmasis lietuviškas Kauno technologijos universiteto ir Kosmoso mokslų ir technologijų instituto jungtinės komandos kuriamo palydovo skrydis, pagal su JAV kompanijos „LLC NANORACKS” ir Lietuvos kosmoso asociacijos pasirašytą sutartį, suplanuotas šių metų pabaigoje. „Misijos Lituanica 80“ metu bus patikrintas komponentų, kurie bus naudojami 2015 metų pjezo reakcijos eksperimente, veikimas. Toks eksperimentas kosmose būtų atliktas pirmą kartą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (1)