Komentarai Prisijungti
Viršuje: Seniausi | Naujausi
sielinas 2013-08-06 10:05
Puiki pažanga. Mačiau tą konferenciją. Gal vegetarai pradės valgyti mėsą, juk nebebus žudomi gyvūnai!
vvv2 2013-08-06 10:20
- man labai keista: kodėl "užsiciklino" ties mėsa? mėsai vis tiek reikia vištų, jaučių, kiaulių donorų! Tai gresia laukinių indėnų tradicijų atgaivinimu, su kraujo nuleidimais aukom dievams (pramonei?)! Reikia kurti maistinių biomedžiagų polimerinę sintezę, tai daug paprasčiau ir daug švariau!
Creatium 2013-08-06 10:44
Na, kodėl.. Jeigu gerai suprantu, tai užtektų vieną kartą paimti donorinių ląstelių ir viskas, beliktų jas dauginti be galo ir be krašto. Galų gale, sparčiai pradžiai užtektų paskersti vieną karvę, o tai jau super milžiniškas kiekis ląstelių.
sielinas 2013-08-06 12:26
Pirmyn.
lokis00 2013-08-06 14:21
cia man vienam primena filma soylent green (1973)?
Asmeniskai as suprantu kad viskas su ta mesa normalu ir gerai, bet as vis tiek pats labiau esu linkes i naturalia mesa. Nezinau kodel, gal tai senamadiska bet man patinka gal reciau bet naturalia mesa.
šakės 2013-08-06 14:41
Kuo "natūrali" mėsa būtų pranašesnė už "nenatūralią"? O dar reiktų atsižvelgt į mažus narvus, kuriuose gyvūliai auginami pramoniniu būdu, atmosferos ir aplinkos taršą, neekonomiškumą ir kt.
Giltine002 2013-08-06 15:19
Laukiu kada bus pradėta plėtoti šią technologiją mąsiškai, tada turėtu prekyboj atsirasti netik klasikinės jautiena, kiauliena, vištiena, bet ir tokios mėsos kaip pandos, erelis, delfinas. Tai būtu naujas perversmas kulinarijoj.
vvv2 2013-08-06 15:24
- bet baltymai jau sintezuojami ir be jokių lastelių, kam ta terlionė, potenciali toksinų ir virusų veisykla?
demukazz 2013-08-06 19:25
Susigadins žmonės patys ir visa gamta susilps numirs, kai viskas bus daroma taip streriliai ir lengvai. O kur, tie iššūkiai tiek mums tiek visai gamtai, kurie verčia stiprėti (t.t. natūrali atranka).
Bet viskas juk OK - mūsų palikuonims biosferos išvis nereiks, tai kam dar stengtis jos nenaikinti?
Creatium 2013-08-06 19:41
O tai karvių auginimas visiškai ne etišku būdu - tai čia natūrali atranka? Natūrali atranka bus tada, kai karvę, besiganančią laukuose, sumedžios koks vilkas ar meška, o ne kai ją paskers skerdykloje (kartu su tūkstančiais kitų karvių).
Aš taipogi labai laukiu kol šis mėsos auginimo būdas paplis. Ne tik, kad turėtų atpigti mėsa, tačiau ji turi potencialo tapti skanesne bei sveikesne mums patiems (pvz. mažiau kalorijų).
punktyras 2013-08-06 19:46
Gal teiktumeisi paaiškinti, ką turi mintyje?
Gamtai labiau gresia numirti dėl senovinių žemės ūkio metodų taikymo ir plėtimo – ganykloms/pašarui reikia vis daugiau žemės ploto, ji vis labiau teršiama ir niokojama. Natūraliai auginamiems gyvuliams duodama daug antibiotikų, kad jie greičiau priaugtų svorio, atsiranda antibiotikams atsparūs štamai, kurie plinta gamtoje, patenka ir žmonėms ir jų nebeina išgydyti.
Kaip švarios mėsos vartojimas susilpnina natūralią atranką? Išvirus/iškepus ji tampa sterili bet kokiu atveju.
Paskutinę tezę nurašysiu tiesiog vaizdingam papū(-nė-)liavimui.
demukazz 2013-08-06 20:39
Pabandysiu. Galbūt tai yra dėl mano požiūrio į pačią gamtą: "Viskas kas tavęs nenužudo - padaro tave stipresniu". Dar turiu versiją, kad mėsos pakaitalas gali stipriai atsiliepti ne tik žmogaus genofonde, tačiau rimčiau paliesti ir visą gamtą. Labiausiai bijau dėl to: "koks bus pačios gamtos atsakas". Dar didesnė virusų ir bakterijų įvarovė dėl "naujų žemių" ar atvirkčiai ženklus sutvėrimų, dėl kurių čia ir esame sumažėjimas ir panašiai. Galiu postringauti ir daugiau, bet tai lieka vien tik mano nuomone
immortallt 2013-08-06 20:47
Neįsijauskit, dar labai toli iki tol, kol mėsą galės auginti dirbtiniu būdu ir tai komerciškai atsipirks.
demukazz, mažiau žiūrėk pigių holivudinių filmų.
Justas116 2013-08-07 00:28
Na nuomonė nėra pagrįsta realiais pavyzdžiais. Gamtoj labiau galioja: "Jei tavęs tai nenužudo, pražudys kažkas kitas"
Apie genofondą visai nusišnekėjai. Gal dėl didesnio baltymų vartojimo suaktyvės pats baltymų virškinimas, bet nieko pražūtingo - eilinis prisitaikymas.
Kaip gamtai neigiamai atsilieptų sintetinė mėsa taip ir nepaaiškinai. Nebent gamybos metu į aplinką išmestume daugiau CO2 nei augindami kiaules, karves ir kitus gyvulius mėsai.
Bakterijos ir virusai, kaip ir visi kiti padarai pastoviai kinta. Žemėje tiek gyvūnų tiek augalų naujų rušių atsiranda per 50, galvoji ims viskas ir subirės jei žmogus sugalvos auginti dirbtinę mėsą.
Tavo vadinamas "mus palaikančių gyvulių" sumažėjimas menkai palies laukinę fauną ir florą, ūkyje gyvenantys gyvūnai netik praktiškai atsikirti nuo miškų, jų atranka dirbtinė.
sielinas 2013-08-07 07:47
Iškeisk butą į urvą ir maitinkis tuo kas po ranka papuola - štai tau iššūkis.
vvv2 2013-08-07 10:42
Komentuoti gali tik registruoti lankytojai.
Neregistruotiems lankytojams komentavimas uždraustas siekiant sumažinti
paviršutiniškų, beverčių ir įžeidinėjančių žinučių kiekį.
Pirmadienį buvo kepamas 250 tūkst. eurų vertės mėsainis (Video)