NASA mokslininkai mano, kad netrukus versis Saulės magnetinis laukas  (1)

Saulę stebinčių NASA observatorijų duomenys byloja, kad Saulėje netrukus versis magnetinis laukas. "Panašu, kad iki visiškos Saulės magnetinio lauko inversijos liko ne daugiau kaip 3-4 mėnesiai, - tvirtina Stenfordo universiteto (Kalifornija, JAV) Saulės fizikos specialistas Todas Hoeksema (Todd Hoeksema). – Ši permaina bangos efektu nuvilnys per visą Saulės sistemą."


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Saulės magnetinis laukas savo poliškumą keičia kiekvieną kartą, kai šviesulys pasiekia 11 metų aktyvumo ciklo piką, todėl panikuoti jokio pagrindo nėra, skuba raminti mokslininkai. Tiesa, šiemet Saulės aktyvumo pikas stebėtinai ramus – astronomai netgi kelia prielaidas, kad toks mažas saulės dėmių skaičius mūsų žvaigždės paviršiuje gali reikšti naujo Maunderio minimumo pradžią.

Įprastai per Saulės aktyvumo piką šviesulio paviršiuje padažnėja žybsnių, susiformuoja vadinamosios "vainikinės skylės" (sritys, iš kurių sklinda didesniu greičiu skriejančios saulės vėjo dalelės) ir plazmos pliūpsniai, kurie pasiekę Žemę sukelia geomagnetines audras. Per Saulės aktyvumo piką įvyksta ir Saulės magnetinių polių susikeitimas vietomis – šiaurinis ir pietinis magnetinis polius apsikeičia pozicijomis dėl Saulės dinamos persitvarkymo procesų.

"Poliarinis Saulės magnetinis laukas nusilpsta, sumenksta iki nulio, o paskui vėl atsiranda, bet jau priešingo poliškumo – tai normalus Saulės ciklo etapas, - pasakoja Stenfordo universiteto astrofizikas Filas Šereris (Phil Scherrer).

Dabar Saulę stebinčių observatorijų duomenys byloja, kad Saulės pusrutuliai prie šio "persijungimo" momento artėja nesinchroniškai – šiaurinis pusrutulis jau rodo visus pasiruošimo magnetinei inversijai požymius, o pietinis pusrutulis dar tik vejasi.

"Vis dėlto netrukus poliariškumą keis abu pusrutuliai ir prasidės antroji 24-ojo Saulės ciklo pusė", - reziumuoja F. Šereris.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(0)
(3)

Komentarai (1)