Mona Liza paslapties įminimo bus ieškoma iškasant palaikus  (1)

Archeologai planuoja atkasti Lizos del Giocondos šeimos kapą. Manoma, kad būtent šios moters portretą prieš daugiau nei penkis šimtus metų nutapė Leonardo da Vinci. Tikimasi, kad skeletų tyrimai padės išaiškinti žymiojo paveikslo paslaptį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mona Lizos paveikslas šimtmečius kėlė daug daugiau klausimų nei žinoma atsakymų. Ar garsųjį santūrų šypsnį lėmė modelio dantų problemos, veido nervo liga, gal pozuotojas buvo jaunas vyras?

Šias paslaptis galbūt jau greitai atskleis Italijos archeologai. Jie atkasė kapą vienoje Florencijos bazilikoje – jame audinių pirklio Francesco del Giocondos ir dviejų jo sūnų palaikai. Už šio žmogaus buvo ištekėjusi Liza Gherardini. Dauguma meno istorikų sutaria, kad tai greičiausiai ta pati moteris, kuri pozavo žymiajam Leonardo da Vinci paveikslui.

Šeimos kape jos palaikų nėra – po vyro mirties Liza del Giocondo pasirinko vienuolės gyvenimą, vienuolyne ir mirė. Sūnaus DNR tyrimai leistų nustatyti, ar jau seniau aptikti palaikai yra jos.

„Esame tikri, kad kapavietėje – Lizos Gherardini sūnus. Pasitelkę DNR tyrimus galėsime palyginti palaikus su anksčiau rastaisiais“, – teigė meno istorikas Silvano Vinceti.

Jei šio mokslininko, didžiąją dalį gyvenimo pašventusio Mona Lisa`os paslapčiai atskleisti, versija būtų patvirtinta, ketinama atkurti Lizos del Giocondos veidą, o ištyrus skeletą gauti įvairios informacijos apie moters gyvenimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Jurga Bakaitė
(3)
(0)
(1)

Komentarai (1)