Nakties danguje užfiksuoti nuostabūs Šiaurės pašvaistės vaizdai (Video)  (0)

Internete pasklido vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas pasakiškas vaizdas nakties danguje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įraše galima pamatyti retus kadrus, kaip dangaus skliautu keliauja sidabriniai debesys ir šokanti aurora ar kitaip pašvaistė.

Šiuos Šiaurės pašvaistės vaizdus užfiksavo astronomas Keitnese, Škotijoje.

Tiek sidabriniai debesys, tiek ir pašvaistė yra labai reti fenomenai, todėl juos pamatyti vienu metu yra itin sudėtinga.

Sidabriniai debesys yra sudaryti iš saulę atspindinčių ledo kristalų ir yra įprastai per blankūs, kad juos galima būtų matyti nuo žemės. Debesys susidaro aukščiausiai atmosferoje apie 80 kilometrų nuo žemės paviršiaus.

Tokie vaizdai yra dažnai nufotografuojami iš skrendančio lėktuvo ar iš Tarptautinės kosminės stoties. 41 metų astronomas Maciejus Winiarczykas užfiksavo vaizdus vos tik saulei nusileidus.

„Tai buvo nepaprastas momentas. Aš esu astronomas, todėl norėjau praleisti naktį po žvaigždėtu dangumi. Aš tikėjausi išvysti sidabrinius debesis ir jie greitai pasirodė, tačiau mane nustebino pašvaistės pasirodymas. Aš buvau sužavėtas pamatęs abu reiškinius“, - teigė astronomas.

Iš pradžių vaizdo įraše matomi sidabriniai debesys. Tik įpusėjus pradeda matytis pašvaistė.

Pašvaistė yra natūralios šviesos apraiška, dažniausiai pastebima aukštų platumų regionuose. Toks reiškinys susidaro, kuomet saulės vėjo atneštos dalelės susiduria su Žemės atmosfera.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)