Mokslininkai mano supratę, kodėl žmonės miega  (0)

Viskonsino valstijos universiteto (JAV) biologai, vykdydami eksperimentus su laboratorinėmis pelėmis, pastebėjo, kad miego metu oligodendrocitų, smegenų nervinio audinio ląstelių, augimo intensyvumas padvigubėja: susidaro įspūdis, kad miegant vyksta smegenų atnaujinimo ir „remontavimo“ procesas, skelbia BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo autoriai mano, kad tai gali būti vienas iš galimų, o gal net ir pagrindinis atsakymas į klausimą, kodėl visoms gyvoms būtybėms būtinas miegas.

Iš oligodendrocitų sudarytas mielinas, izoliacinis smegenų dangalas. Jis dengia nervines skaidulas ir taip apsaugo visą smegenų neuroninį tinklą. Amerikiečių mokslininkai aptiko, kad miego metu aktyvuojami už šių ląstelių augimą atsakingi genai. Jei laboratorinėms pelėms nebuvo leidžiama miegoti, šie genai „tylėjo“, tačiau aktyvavosi tie, kurie atsako už ląstelių mirtį ir reakciją į stresą.

Pasak tyrėjų, įdomiausia, kad intensyviausiai oligodendrocitai augo tomis miego fazėmis, kuomet pelės sapnavo. Tai buvo nustatyta pagal greitus jų akių judesius.

Manoma, kad šis atradimas gali turėti ir praktinės reikšmės: jis gali padėti gydyti išsėtinę sklerozę, kuria sergant imuninė sistema pradeda naikinti mieliną. Būsimuose tyrimuose bus siekiama patikrinti, ar dirbtinai sukelta nemiga gali sustiprinti kai kuriuos šios ligos simptomus, o taip pat padėti išsiaiškinti, ar miego trūkumas paauglystėje vėliau gali atsiliepti žmogaus sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(22)
(1)
(2)

Komentarai (0)