Ką danguje matysime rugsėjo naktimis?  (0)

Rugsėjo dangus pamažu vėstant orams ir trumpėjant dienoms kasnakt vis labiau džiugins ryškiomis rudens žvaigždėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paukščių takas taps išskrendančių paukščių kelrodžiu


Saulei nusileidus, viena pirmųjų, aukštai pietuose iškilusiame Lyros žvaigždyne, sužibs ryški Vegos žvaigždė. Į rytus nuo jos išryškės Gulbės žvaigždynas su ryškiuoju Denebu. Jaučiaganis su skaisčiuoju Artūru svirs link vakarų horizonto. Jam iš dešinės riedės Grįžulo ratai. Prisiglaudęs prie šiaurinio horizonto rytų link slinks Vežėjo žvaigždynas su šviesiąja Kapela. Pietuose Erelio žvaigždyne aukštokai palypėjęs spinduliuos Altayras.

Rytų pusėje aiškiai išsiskirs didysis Pegaso kvadratas, o kairiau ir aukščiau jo, tarp Paukščių tako žvaigždžių, žaižaruos “W” raidės pavidalu išsidėsčiusios Kasiopėjos žvaigždės. Nusidriekęs šiaurės-pietų kryptimi Paukščių takas taps tikru išskrendančių paukščių kelrodžiu. O įdėmesni stebėtojai, tarp rytų ir vakarų prie horizonto prigludusioje įsivaizduojamoje ekliptikos juostoje galės susirasti ir zodiakinius Tauro, Žuvų, Vandenio ir Ožiaragio žvaigždynus.

Ryškiausiai žibės Jupiteris


Venera-Vakarinė rugsėjį priartės prie arti besileidžiančios Saulės ir leisis netrukus po jos laidos vakaro žarose. Pamatyti ją besileidžiančią jau bus sunku.

Saturnas seks paskui Saulę ir Venerą ir po saulėlydžio, neilgai suspindėjęs pietvakarių padangėje vakaro žarose slypinčiame Svarstyklių žvaigždyne, kartu su juo netrukus leisis už vakarų horizonto. Rugsėjo 9-osios vakare pro Saturną kiek didesniu nei 2 laipsnių atstumu praslinks jauno Mėnulio pjautuvas.

Jupiteris antroje nakties pusėje ryškiai sužibės virš rytų horizonto išniręs su Dvynių žvaigždynu, į dešinę nuo šio žvaigždyno ryškiausių žvaigždžių – Kastoro ir Polukso, jis taps tikra rugsėjo dangaus rytmetine žvaigžde. Mėnesio pabaigoje šios didžiausios Saulės sistemos planetos šviesis pasieks įspūdingą - 2.2 ryškį.

Rugsėjo 28-29-osios naktimis kiek žemiau Jupiterio praslinks dylantis Mėnulis.

Marsas pasirodys paryčiais paskui Dvynius sekančiame Vėžio žvaigždyne. Nors bus gana blausus, jis neblogai savo rausva šviesa išsiskirs tarp visai neryškių Vėžio žvaigždyno žvaigždelių. Mėnesio pabaigoje Marsas persislinks į Liūto žvaigždyną.

Merkurijus slėpsis Saulės spinduliuose.

Įvyks rudens lygiadienis


Rugsėjo 22 d., 23 val. 44 min. įvyks rudens lygiadienis, tuomet Saulės disko centras atsidurs dangaus pusiaujo ir ekliptikos sankirtos taške – Saulė pereis į dangaus pietų pusrutulį ir mūsų šiauriniame pusrutulyje prasidės astronominis ruduo. Po kelių dienų dienos bei nakties trukmė trumpam susilygins.

Nuo šios datos, iki pavasario lygiadienio, naktys bus ilgesnės už dienas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Jonas Vaiškūnas
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)