Žmogus maratono bėgime gali aplenkti žirgą (Video)  (2)

Bet kas, matęs žirgų lenktynes, galėtų paliudyti, jog šie gyvūnai yra neįtikėtini greitakojai. Net ir greičiausias pasaulio žmogus Usainas Boltas pasiliktų pro jį pralekiančio lenktyninio žirgo dulkėse. Tačiau tai tikrai nereiškia, jog žirgai visuomet yra geresni bėgikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogus ne tik pajėgus ilgose distancijose finišą pasiekti pirmas, tačiau tai yra ir padaręs.

Žirgai yra ištvermingesni už daugybę gyvūnų, tačiau jų bėgimas vystėsi kaip gynybos mechanizmas prieš grobuonis – reikėdavo nenusileisti puolančiam vilkui. Šie persekiojimai įprastai būna labai trumpi, nors ir vyksta dideliu tempu. Todėl, net ir žirgai, per trumpą laiką pasiekiantys 88km/h greitį, nusileistų žmonių bėgikui ilgame bėgime. 

Žmonės iš savo rinkėjų–medžiotojų protėvių paveldėjo neįtikėtinus gebėjimus. Daugybę metų prieš nuotolinių ginklų sukūrimą, žmonės vaikydavosi savo aukas ilgais atstumais. Mes turime galingus lėtai trūkčiojančius (angl. slow-twitch) kojų raumenis, kaulus, sausgysles ir raiščius, puikiai tinkančius ištvermei reikalaujančioms užduotims. Tarsi to būtų maža, mūsų organizmai, išskirdami prakaitą, puikiai geba reguliuoti kūno temperatūrą, kas ypač padeda įveikti ilgus atstumus. Tokie grobuonys kaip vilkai, tegali vėdintis pražioję snukius, todėl nėra pajėgus greitai bėgti daugiau, nei porą minučių. Tas pats galioja ir liūtams bei tigrams, kurie privalo tykoti savo aukų, viliantis, jog neteks įsivelti į ilgos distancijos persekiojimą. Net ir greičiausi sausumos gyvūnai, gepardai, pasiekiantys 120km/h greitį, retai kada skuodžia ilgiau, nei minutę be pertraukos. 

Galbūt geriausiai neįtikėtiną žmonijos ištvermę prieš arklius pademonstravo keli bėgikai, 2004 ir 2007 metais laimėję kasmetinį Velse rengiamą maratoną „Žmogus prieš arklį“. Vis dėl to, nuo 1980 metų rengiamame maratone dažniausiai triumfuoja arkliai.

Greičiausiai maratono atstumą (42 km 195 m) nubėgęs žmogus yra etiopas Haile Gebrselassie, distanciją Berlyno maratone įveikęs per 2:03:59. Skaičiuojama, jog žirgas tą patį atstumtą turėtų įveikti per pustrečios valandos. Vis dėl to, nors ir galime didžiuotis savo rūšies pajėgumu, kiek atsiliekame nuo kitų gyvūnų: kinkomi šunys maratoną nubėgtų per 1val. 19min. Kupranugariai – per 1val. 2min. O štai šakiaragė antilopė ir strutis – per neįtikėtinas 45 minutes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Asminavičius
(8)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: