Gyvenimo būdo pakeitimas gali atjauninti ląsteles  (7)

Žmogaus organizmo ląstelės gali atjaunėti jam pakeitus gyvenimo būdą – pradėjus reguliariai sportuoti, laikytis dietos ir medituoti, nustatė Kalifornijos universiteto tyrėjai. Ekspertai pripažįsta, kad tokie rezultatai intriguoja, bet tvirtas išvadas bus galima daryti atlikus didesnio masto tyrimą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-09-19 Gyvenimo būdo pakeitimas gali atjauninti ląsteles  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiame tyrime dalyvavo 35 vyrai, sergantys žemos rizikos prostatos vėžiu. Iš jų 10-ies buvo paprašyta pakeisti gyvenimo būdą: valgyti sveikesnį maistą, reguliariai sportuoti ir užsiimti stresą mažinančia veikla (pvz., joga ar meditacija). Jie dalyvaudavo kartą per savaitę vykstančiuose grupės susitikimuose. Likę 25 tyrimo dalyviai atliko kontrolinės grupės vaidmenį – jų nebuvo prašoma keisti gyvenimo būdą.

Mokslininkai išmatavo visų tyrimo dalyvių baltųjų kraujo kūnelių telomerų ilgį eksperimento pradžioje ir jam pasibaigus, po 5 metų. Grupėje, kurios nariai pakeitė gyvenimo būdą, telomeros žymiai pailgėjo (vidutiniškai 10 proc.), o kontrolinėje grupėje jos sutrumpėjo vidutiniškai 3 proc., rašo „Lancet Oncology“.

Telomeros – tai DNR pasikartojimai, esantys chromosomų galuose ir apsaugantys chromosomas nuo sutrumpėjimo ląstelei dauginantis. Supaprastintai aiškinama, kad telomeros chromosomose yra tarsi plastikiniai batraiščių galiukai, o mums senstant jos trumpėja ir nusidėvi, dėl to pakenkiama chromosomoms ir DNR.

Neseniai buvo nustatyta, kad telomeros gali ir pailgėti, o tokiu atveju sulėtinamas ląstelių senėjimas.

„Daugybė tyrimų parodė, kad telomeroms trumpėjant išauga priešlaikinės mirties ir lėtinių ligų rizika, – teigia tyrimo vadovas, Kalifornijos universiteto medicinos profesorius Deanas Ornishas. – Kitaip sakant, telomerams trumpėjant, mūsų gyvenimo trukmė taip pat trumpėja. Tai yra pirmas tyrimas, rodantis, kad dėl mūsų gyvenimo būdo pokyčių telomeros gali pailgėti.“

Jis pridūrė, kad norint tuo įsitikinti būtina atlikti didelio masto tyrimą, kurio dalyviai būtų nuodugniai stebimi.

Ankstesni tyrimai parodė, kad mažai judančių, daug streso patiriančių žmonių telomeros trumpėja greičiau, todėl jų ląstelės sensta greičiau. Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad telomerų trumpėjimas nėra vienintelė žmonių senėjimo priežastis. Pastebima, kad žmonių telomeros yra gerokai trumpesnės nei primatų ir pelių, nors mes gyvename kur kas ilgiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(0)
(2)

Komentarai (7)