VU mokslininkai patvirtino: palydovas „LituanicaSAT-1“ skrydžiui pasirengęs (Video)  (5)

Vilniaus universiteto (VU) ekspertų komisija teigiamai įvertino palydovo „LituanicaSAT-1“ esamą projekto stadiją. Jau gruodžio pradžioje šis VU mokslininkų ir kolegų bendro darbo rezultatas bus paleistas į Žemės orbitą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vilniaus universitete atlikta kritinė projekto peržiūra. Tai vienas esminių projekto etapų prieš pradedant paskutinius misijos darbus. Pateikus išsamią projekto techninę informaciją, pristačius darbų eigą ir prognozuojamas rizikas, ekspertų grupė tikrino, ar visi darbai bus atlikti pagal intensyvų projekto grafiką“, – teigia misijos vadovas, VšĮ „Inovatyvūs inžineriniai projektai“ atstovas Vytenis Buzas.

Projekto peržiūroje dalyvavo VU Matematikos ir informatikos, Fizikos fakultetų mokslininkai, VU prorektorius prof. Eugenijus Butkus, taip pat Nacionalinėje aeronautikos ir kosmoso administracijoje, raketų navigacijos sistemų ir karinių lėktuvų pramonėje dirbęs Amerikos lietuvis Gintautas Vitkus. Ekspertai patvirtino, kad visas darbas bus atliktas laiku ir palydovas bus paleistas į orbitą jau gruodžio pradžioje.

„Džiugu, kad su palydovu „LituanicaSAT-1“ Vilniaus universitetas pradės Lietuvos kaip kosmines technologijas kuriančios valstybės erą“, – pabrėžė l.e.p. VU rektorius prof. Jūras Banys. Pasak jo, palydovo paleidimas leis kai kuriuos mokslo tyrimus perkelti į kosmoso erdvę dalyvaujant nacionaliniuose ar tarptautiniuose projektuose. Ne mažiau svarbios ir atsiveriančios bendradarbiavimo su verslu galimybės.

Kaip teigia VU Matematikos ir informatikos fakulteto prodekanas dr. Linas Bukauskas, palydovo paleidimas suteiks naujų galimybių VU studentams ir studijų programoms, atsiras platesnių perspektyvų studentams savo idėjomis prisidėti prie naujų „LituanicaSAT“ serijos palydovų kūrimo.

Kritinės projekto peržiūros ataskaitos rezultatai susipažinimui išsiųsti palydovo paleidėjui ir NASA Tarptautinės kosminės stoties krovinių saugumo komisijai, kurie prižiūri „LituanicaSAT-1“ projekto eigą.

Spalio 3 dieną VU Atvirų durų dienų renginiuose bus demonstruojamas baigto „LituanicaSAT-1“ projekto veikimas.

„LituanicaSAT-1“ palydovą kuria daugiau nei 30 narių komanda, sudaryta iš įvairių sričių aukštos kvalifikacijos specialistų, jaunų lietuvių mokslininkų, inžinierių, fizikų, programuotojų, gyvenančių ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Vilniaus universitetui bendradarbiaujant su VšĮ „Inovatyvūs inžineriniai projektai“ į Žemės orbitą paleistas palydovas „LituanicaSAT-1“ atliks pirmuosius lietuviškus kosmoso tyrimus, išbandys lietuvių sukurtas technologijas ir testuos alternatyvius energijos šaltinius ekstremaliomis sąlygomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (5)