Kinus puldinėja gigantiškų vapsvų spiečiai (Video)  (3)

Šiaurinėje Kinijos dalyje gigantiškų vapsvų pulkai mirtinai sugėlė daugiau kaip 40 gyventojų. Dar daugiau kaip 1 600 neapsiėjo be medikų pagalbos, daugiau kaip 206 atsidūrė ligoninėse, 37 iš jų – kritinės būklės, informuoja CNN. Įkandimo vietoje ant aukos odos lieka gilūs, tamsūs kulkos žaizdos dydžio "krateriai".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiausiai žmonių per pastaruosius tris mėnesius nukentėjo Angkango, Hanzhongo ir Šangluo miestuose.

Kinai šias vapsvas vadina "hu feng". Vietos gyventojai ir ekspertai mano, kad kaltininkės yra gigantiškosios Azijos vapsvos (lot. – Vespa mandarinia). Jos išauga net iki piršto dydžio (apie 5 cm), o geluonies ilgis siekia 6 mm. Geluonies nuodai ypač toksiški ir gali sukelti anafilaksinį šoką bei inkstų sutrikimus.

Kaip kinų žiniasklaidai pasakojo vienas nukentėjusysis, "kuo greičiau bėgi, tuo atkakliau jos tave persekioja". Kai kurios aukos pasakojo, kad vapsvos jas vijosi 200 metrų. Valdžios atstovai mobilizavo specialias medikų komandas ir apmokė daugiau su vapsvų įgėlimais dirbti galėsiančio personalo.

Pranešama, kad širšių lizdus Ankango mieste ardė ugniagesiai.

Mokslininkai vietos gyventojams aiškina, kad vapsvos agresyviausios būna poravimosi laikotarpiu ir migruodamos rugsėjo-spalio mėnesiais. Sausi ir šilti šių metų rudens orai Kinijoje sąlygojo didesnį nei įprastai nuožmių išpuolių skaičių.

Viena moteris nukentėjo itin skaudžiai. Ją vapsvos sugėlė apie 200 kartų. Moteris du mėnesius buvo gydoma ligoninėje, jai atlikta 13 dializės procedūrų, tačiau ji vis dar negali pajudinti kojų. Nukentėjusioji pasakojo, kad vapsvos buvo tikros siaubūnės: jos gėlė tiesiai į galvą, apspito ir sugėlė kojas.

"Buvau taip sugelta, kad nebegalėjau pajudėti, - pasakojo vabzdžių išpuolio auka. – Net ir dabar mano kojos nusėtos geluonies paliktų duobių."

"Daugelis žuvusiųjų nuo vapsvų įkandimų buvo alergiški vapsvų nuodams, - CNN pasakojo Hokaido tyrimų centro (Japonija) direktorius Šuničis Makino (Shunichi Makino). – Apsisaugoti nuo atakų yra labai sudėtinga. Paprastai vapsvos savo lizdus suneša slaptose vietose. O gigantiškųjų Azijos vapsvų nuodai, lyginant su kitų vapsvų ar širšių nuodais, yra ypatingai stiprūs."

Azijinės vapsvos yra keliskart didesnės už bites – prieš pusantrų metų rašėme apie tai, kaip 30 giminiškų japoninių vapsvų sunaikino visą bičių avilį.

Gigantiškosioms Azijos vapsvoms ne svetima ir Europa. 2004 m. į Prancūziją atplaukė keramikos dirbinių siunta, kurioje lizdą buvo susisukusios agresyviosios vapsvos. Šie vabzdžiai kolonizavo nemenkus Prancūzijos plotus – 39 iš 100 administracinių rajonų.

Vaizdo siužetas


(26)
(0)
(1)

Komentarai (3)