Nobelio chemijos premija – už sudėtingų cheminių sistemų modeliavimą  (0)

Trečiadienį Nobelio komitetas Stokholme, Karolinska universitete, paskelbė, jog 2013 metų Nobelio chemijos premiją nuspręsta skirti chemijos teoretikams - prof. Martinui Karplusui, prof. Michaelui Levittui ir prof. Arieh Warsheliui už sudėtingų cheminių sistemų modeliavimą įvairiais masteliais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prof. M. Karplusas dirba Strasbūro universitete Prancūzijoje ir Harvardo universitete (JAV), M. Levittas Stenfordo universiteto (JAV) Medicinos mokykloje, o prof. A. Warshelis atstovauja Pietų Kalifornijos universitetui (JAV).

Chemijos pamokose mokyklose kai kuriems iš mūsų teko matyti, o gal net ir patiems kurti molekulių modelius iš plastikinių rutuliukų ir pagaliukų. Mokslo įstaigose cheminių junginių modeliavimas atliekamas kompiuteriais. Trys šių metų Nobelio chemijos premijos laureatai yra tie žmonės, kurie sukūrė šiandieninių galingų kompiuterių modelių, naudojamų mokslo įstaigose, pagrindus. Būtent jų sukurtų žinių pagrindu dabar mokslininkai ir chemijos pramonės atstovai gali suvokti ir prognozuoti sudėtingus cheminius procesus.

Cheminės reakcijos vyksta neįtikėtinu greičiu. Per milisekundės dalį elektronai nuo vieno atomo peršoka prie kito. Klasikinei chemijai šiuos procesus stebėti sudėtinga: kiekvieną cheminės reakcijos žingsnį eksperimentiškai pamatyti ir užregistruoti yra praktiškai neįmanoma. Todėl įvairius cheminius procesus - pavyzdžiui, išmetamųjų dujų valymą katalizatoriais ar žaliuosiuose lapuose vykstančią fotosintezę - mokslininkai tyrinėja taikydami cheminius modelius, už kurių pagrindų sukūrimą ir suteikta šiemetinė Nobelio premija.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)