Kartu su lietuviškais palydovais į Tarptautinę kosminę stotį keliaus 11-mečio pagaminta alaus darykla (Video)  (1)

Gruodį į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) kils krovinys, kuriame bus ne tik du pirmieji lietuviški palydovai, bet ir 11 moksleivių eksperimentų. Vienas jų – šeštoko amerikiečio Michalo Bodzianowskio sugalvota miniatiūrinė alaus darykla.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

M.Bodzianowskis laimėjo nacionalinį moksleivių konkursą – jo sugalvotą alaus gaminimo kosmose eksperimentą atliks TKS dirbantys astronautai. Moksleivio projekto aprašyme nurodoma, kad šio tyrimo tikslas yra paruošti atsarginį gėrimo šaltinį, be to, išgautas alus galėtų būti naudojamas gydymo tikslais.

„Ši idėja kilo jam pačiam. Per Kalėdas jis gavo knygą su įdomiais faktais, kurioje buvo parašyta, kad viduramžiais žmonės gerdavo alų, nes jis buvo švaresnis už vandenį“, – teigė jaunuolio mokytoja Sharon Combs.

TKS eksperimentams buvo atrinkta 11 pasiūlymų. Iš viso konkurse dalyvavo 3,9 tūkst. 5–11 klasių moksleivių, kurie pateikė 744 projektų pasiūlymus.

Bandymas bus atliekamas naudojant M.Bodzianowskio sukonstruotą įrangą, kuri į TKS bus nugabenta gruodį. Tuo pačiu reisu į TKS kils ir kelios dešimtys nanopalydovų, tarp jų – ir pirmieji lietuviški palydovai „LitSat-1“ bei „Lituanica SAT-1“.

Įrangai pasiekus TKS astronautai vykdys M.Bodzianowskio nurodymus, o moksleivis tuos pačius veiksmus atliks Žemėje, kad patikrintų, kaip skiriasi fermentacija kosmose ir įprastomis sąlygomis.

Taigi ateities astronautų galimybės pasimėgauti alumi kosmose priklausys nuo to, kaip seksis atlikti šį 11-mečio eksperimentą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (1)