Atrastas pavojingiausias žmonijai nuodas  (0)

JAV mokslininkai atrado pačią pavojingiausią žmonėms cheminę medžiagą: žmogui pražudyti tereikia vos kelių milijardinių vieno jos gramo dalių, pranešė „New Scientist“. Tai pats pavojingiausias mokslui iki šiol žinomas toksinas, sakoma pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie naujojo toksino atradimą pranešė Kalifornijos valstijos Visuomenės sveikatos centro Sakramente (JAV) specialistai, vykdę laboratorinius vaiko, kuriam būdingi tipiniai botulizmo požymiai, tyrimus. Jų metu buvo aptiktas naujas botulizmą sukeliančių bakterijų štamas. Toksinas, kurį gamina tam tikros atmainos Clostridium botulinum bakterijos, blokuoja nervų fukcionavimui būtinus neuromediatorius. Dėl to išsivysto botulizmas ir mirtinas paralyžius, sakoma pranešime.

Mokslininkai iššifravo genetinį šį toksiną gaminančių Clostridium botulinum bakterijų štamo kodą, tačiau informacija apie jį neskelbiama nacionalinio saugumo sumetimais, kol nėra sukurtas veiksmingas priešnuodis. Skelbiama, kad standartiniai botulizmo toksinų priešnuodžiai, kuriais disponuoja JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras Atlantoje, su naujuoju toksinu reagavo silpnai. Vykdant eksperimentus su laboratorinėmis pelėmis paaiškėjo, kad nė vienas šiuo metu toksikologams žinomas priešnuodis nesugebėjo jų apsaugoti.

Amerikiečių mokslininkų tyrimo išvados paskelbtos žurnale „Journal of Infectious Diseases“.

Pranešama, kad žmogui nužudyti tereikia vos 2 milijardinių vieno šio toksino gramo dalių, jeigu ši medžiaga būtų suleista į kraują. Žmogus taip pat mirtų įkvėpęs 13 milijoninių jos gramo dalių. Jei arbatinis šaukštelis šio toksino patektų į miesto geriamojo vandens tiekimo sistemą, jis nunuodytų visus miesto gyventojus.

Iki šio laiko bakteriologams buvo žinomi 7 botulizmą sukeliančių bakterijų tipai. Naujai atrastas jų štamas pavadintas „H tipu“. Mokslininkai baiminasi, kad botulizmą sukeliančių bakterijų tyrimais gali susidomėti bioteroristai, siekiantys užnuodyti maisto produktus ar vandenį. Pranešama, kad naująjį toksiną atradusi mokslininkų grupė šiuo metu konsultuojasi su JAV kariuomenės infekcinių ligų laboratorijos, JAV šalies saugumo departamento ir kitų institucijų specialistais. Genetinis naujojo štamo kodas nebus paskelbtas tol, kol nepasirodys efektyvūs priešnuodžiai, sakoma pranešime.

Pasak tyrimo autorių, nerimą kelia ir prielaida, kad gamtoje gali egzistuoti ir kiti dar neatrasti botulizmą sukeliančių bakterijų štamai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(18)
(0)
(0)

Komentarai (0)