Liepsnų apsuptyje: australų ugniagesys nufilmavo šalia jo siautėjančią stichiją (Video)  (0)

Australijos pietryčius deginantis gaisras jau sunaikino daugiau nei 200 namų ir kelia grėsmę milžiniškiems plotams. Ugniagesiai perspėja, kad susijungę keli gaisrai gali virsti „megagaisru“, kuris suvaldyti bus dar sunkiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su gaisrais, kurie pučiant stipriam vėjui ir stojus karščiams siaučia Naujojo Pietų Velso valstijoje, ugniagesiai grūmėsi ir praėjusią savaitę.

Nors dešimtys gaisrų buvo suvaldyti, 58 jų dar neužgesinti, o 14 vis dar yra nevaldomi ir gaubia Sidnėjų tirštų baltų dūmų migla, dėl kurios žmonės buvo perspėti neiti į lauką ir vengti sportuoti.

Kol kas didžiausią susirūpinimą kelia padėtis prie Litgou, esančio į vakarus nuo Sidnėjaus, kur didžiulis gaisras, jau nusiaubęs beveik 40 tūkst. ha, kelia pavojų Bilpino, Belo, Klarenso ir Dargano gyvenvietėms.

Pareigūnai baiminasi, kad didėjantis karštis ir stiprėjantis vėjas savaitės antroje pusėje gali nuginti liepsnas prie kito gaisro šalia netoliese esančios Maunt Viktorijos gyvenvietės Mėlynuosiuose kalnuose, o vėliau – Katumbos ir Luros gyvenamųjų rajonų link.

„Nemanau, kad kada nors esu pavartojęs žodį „megagaisras“, – sakė Naujojo Pietų Velso kaimo vietovių ugniagesių tarnybos komisaras Shane'as Fitzsimmonsas.

„Tačiau iš tikrųjų modeliavimas rodo, kad yra visos galimybės prognozuojamomis oro sąlygomis šiems dviem gaisrams ... kažkuriuo metu susijungti“, – sakė jis.

Praėjusią naktį ir didelę pirmadienio dalį ugniagesiai įrenginėjo sulaikymo linijas, kad taip neįvyktų, nes meteorologai prognozuoja oro sąlygų pablogėjimą.

Tačiau jis nesureikšmino ankstesnių spėjimų, kad gali būti evakuoti gyventojai iš visų Mėlynuosiuose kalnuose esančių gyvenviečių, kur gyvena 76 tūkst. žmonių.

„Mes neplanuojame masinės Mėlynųjų kalnų kalnų bendruomenės evakuacijos“, – sakė jis.

Vietoje to pareigūnai imasi „labai tikslinės prieigos apsaugant visas bendruomenes“.

Perspėjimas dėl kritinės padėties buvo Mėlynuosiuose kalnuose esančiam Belo kaimui, kurio gyventojai raginami evakuotis. Kitiems gyventojams nurodyta niekur neiti iš namų arba jie buvo perspėti, kad kelias dienas bus atkirsti nuo išorinio pasaulio ir neturės elektros.

Antradienį „Reuters“ pranešė, kad šalies valdžia paskelbė nepaprastąją padėtį, ir tūkstančiai ugniagesių ne tik iš Naujojo Pietų Velso, bet ir iš kitų valstijų ir net iš Naujosios Zelandijos atvyko padėti kovoti su liepsnomis.

Vienas ugniagesys su ant šalmo pritvirtinta kamera užfiksavo galingą stichijos siautėjimą.

Be gaisrų, liepsnojančių į vakarus nuo Sidnėjaus, didelis pavojus gresia kitoms teritorijoms šioje valstijoje, kurioje yra paskelbta nepaprastoji padėtis ir griežtai draudžiama kurti laužus, nurodė pareigūnai.

Miškų ir krūmynų gaisrai Australijoje yra dažni vasaros metu – nuo gruodžio iki vasario, bet dėl neįprastai sausų ir karštų šio pavasario orų 2013–2014 metų gaisrų sezonas prasidėjo anksčiau ir pareigūnai perspėja, kad laukia ilga ir sunki vasara.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: