Mokslininkai atrado naujo tipo kvazarus  (0)

Kaip ir mūsų Paukščių Tako Galaktika, visos žinomos didelės galaktikos savo centruose turi juodąją skylę, apsuptą dujų, spinduliuojančių smarkiau, nei visa galaktika, vadinamų kvazarais. Bet dabar mokslininkų komanda atrado naują klasę kvazarų tolimosiose galaktikose, apie kurias nebuvo kalbėta jokiose mokslinėse teorijose, praneša „Phys.org“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Medžiagos šiuose kvazaruose juda dviem kryptim: kai kurios jų juda link Žemės, tačiau kita dalis keliauja dideliu greičiu nuo mūsų“, – sako nusipelnęs astronomijos ir astrofizikos profesorius Nielas Brandtas. – Lygiai taip pat, kaip galite panaudoti Doplerio efektą, kad nustatytumėte, ar lėktuvas juda į jus ar nuo jūsų, mes Doplerio efektą panaudojame nustatyti šviesai: ar kvazarų dujos tolsta nuo Žemės, ar juda link šių juodųjų skylių, kurių masė nuo milijonų iki milijardų kartų didesnė negu Saulės.“

Aplink kvazarus esančios medžiagos suformuoja kvazaro diską, kuris yra didesnis nei Žemės orbita aplink Saulę ir karštesnis negu Saulės paviršius.

„Medžiagos patekimas į juodąją skylę nėra neįprastas, bet mūsų atradimas yra neįprastas ir nesutampa su nė viena ligšioline teorija“, – kalbėjo Jorko universiteto Toronte Patrikas Hallas.

Tokios dujos yra randamos tik viename iš 10 tūkst. kvazarų ir iki dabar žinomi tik 17 atvejų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: