Infograma: Žemė ir jos kaimynės  (2)

Tai – visos 60 šviesmečių spinduliu aplink Žemę atrastos egzoplanetos, skriejančios vadinamosiose "gyvybės zonose" – nei per arti, nei per toli nuo gimtosios žvaigždės. Kaip tarp savo kaimynių atrodo mūsų Žemė? Ji – sunkiai įžiūrimas bereikšmis spurgelis kitų planetų tankumyne. Visa tai – tik 60 šviesmečių spinduliu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Goldiloko zona ("gyvybės zona") – nei per tolimas, nei per artimas atstumas nuo žvaigždės, kuriame vanduo gali egzistuoti skystu pavidalu. Pasirodo, štai kokia gausybė tų pretendenčių į gyvybės lopšius. Ir tai – artimiausioje kaimynystėje.

Inforgamoje visos egzoplanetos vaizduojamos santykiniais dydžiais. Kad būtų juntamas mastelis, Žemės taškelis vaizduojamas centre. Spalvoti skrituliai žymi aplink Saulės tipo žvaigždes besisukančias planetas, pilki – aplink kito tipo žvaigždes besisukančius pasaulius.

Vienintelis dalykas, kurio neperteikia ši infograma – atstumas ir padėtis erdvėje. Savaime suprantama, Žemė neturi gražaus kosminės erdvės tūrio, koks Žemę supa šioje infogramoje. O tikrieji atstumai tarp visų šių planetų yra absurdiškai dideli. Infograma labiau atsako į klausimą "Kas?" nei į klausimą "Kur?"

Kalbant ne taip rimtai, ši infograma yra ir visai neprastas ciniškumo testas su dviem galimais reakcijos variantais: a) Oho, kiek daug planetų mūsų kaimynystėje! b) Aplink mus – 60 šviesmečių, o planetų – tik tiek?
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(0)
(3)

Komentarai (2)