Astronomijos mėgėjai pastebėjo, kad kinų mėnuleigis nusileido ne toje vietoje (Video)  (0)

JAV astronomijos mėgėjai, stebėję gruodžio 14 d. Kinijos tiesiogiai transliuotą mėnuleigio „Yutu“ nusileidimą Mėnulio paviršiuje, pastebėjo, kad jis nusileido klaidingoje vietoje. Pasak jų, realiai kinų „Chang'e 3“ kosminės misijos modulis su „Yutu“ nusileido už maždaug 400 kilometrų nuo suplanuotos nusileidimo vietos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos atstovai dar prieš „Chang'e 3“ misijos pradžią skelbė, kad pirmąjį Kinijos mėnuleigį planuojama minkštai nuleisti Vaivorykščių įlankoje Mėnulyje. Tačiau realiai jis nusileido Lietų jūroje, už 400 kilometrų į rytus nuo Vaivorykščių įlankos esančioje didžiulėje Mėnulio lygumoje, skelbia „Unmannedspaceflight.com“ forumo dalyviai, stebėję tiesioginę Kinijos mėnuleigio nusileidimo transliaciją.

Astronomijos mėgėjų teigimu, panašu, kad „Chang'e 3“ nusileidimo modulis paprasčiausiai „nepataikė“ į numatytą nusileidimo vietą. Forumo dalyvių teigimu, faktiškai reikėtų sakyti, kad „Yutu“ nusileido Lietų jūroje (Mare Imbrium).

Beje, Kinijos atstovai ir toliau oficialiai tvirtina, kad „Yutu“ Mėnulio paviršių pasiekė Vaivorykščių įlankoje. Tai gana keista, nes net ir dabartinė mėnuleigio buvimo vieta už 400 km nuo planuotosios tebėra pirminės paklaidos zonos ribose, sakoma pranešime.

Įdomu, kad tai ne pirmas Kinijos kosminės programos vykdytojų „šūvis pro šalį“, kurio kruopščiai stengtasi nepastebėti. 2012 m. Kinijos kosminės balistikos specialistai padarė klaidą stengdamiesi nukreipti aplink Mėnulį skriejusį palydovą „Chang'e-2“ prie asteroido 4179 „Toutatis“. Tuokart „Chang'e-2“ ir šio asteroido susitikimas įvyko beveik mėnesį anksčiau, nei buvo suplanuota.

Pagal Kinijos „Chang'e 3“ misijos planą mėnuleigis „Yutu“ Mėnulyje turėtų darbuotis ne mažiau nei 3 mėnesius. Mėnuleigyje sumontuoti modernūs radarai leis tyrinėti Mėnulio reljefo ypatumus „Yutu“ maršruto apylinkėse, o spektrometrais bus tiriama grunto ir uolienų cheminė sudėtis.

Mėnuleigyje įrengtos keturios navigacinės ir panoraminės vaizdo kameros, kurių fiksuojami didelės raiškos vaizdai bus transliuojami į Žemę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(12)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: