„Hubble“ teleskopas aptiko greit sprogsiančią žvaigždę (Video)  (7)

NASA kosminis teleskopas „Hubble“ kosmose aptiko mirštančią žvaigždę, kuri pasiekė paskutinįjį savo egzistavimo etapą ir netrukus taps supernova, kuri išnyks po galingo sprogimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Hubble“ padarytoje nuotraukoje matoma savo pačios išmestų dujų debesies apgaubta žvaigždė „SBW2007 1“, kuri dabar atrodo panaši į milžinišką purpurinės spalvos akį be vokų, žvelgiančią iš kosmoso gelmės. Pasak NASA atstovų, ši žvaigždė yra už daugiau nei 20 000 šviesmečių nuo Žemės.

„Jos masė buvo 20 kartų didesnė už mūsų Saulės. Dabar ji apsigaubusi besisukančiu purpurinių dujų debesiu, primenančiu apie tolimą jos praeities etapą, kuomet po nepaprastai galingų žybsnių ir žvaigždinės medžiagos vėjų nusimetė savo išorinius sluoksnius, – sakoma NASA pranešime. – Bet iš tikrųjų ji jau nebe žvaigždė: mokslininkų teigimu, ji tampa supernova.“

Pasak astronomų, „SBW2007 1“ išnyks po milžiniško supernovos sprogimo. Tokią prielaidą stiprina šios žvaigždės panašumas į garsiąją supernovą „SN 1987A“, sprogusią 1987 metais. Abi šios žvaigždės skriejo panašiais greičiais, buvo panašaus ryškio, abi jas gaubė panašaus dydžio ir amžiaus dujiniai žiedai.

NASA atstovų teigimu, naujos supernovos sprogimą stebėti 20 000 šviesmečių atstumu bus saugu. Jei mums pasiseks, šį įvykį galbūt galės savo akimis išvysti dabar Žemėje gyvenančių žmonių karta, sakoma pranešime.

Kaip atrodo supernovos sprogimas, galima pamatyti šiame vaizdo siužete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(9)
(0)
(1)

Komentarai (7)