NASA teleskopai užfiksavo neregėto galingumo žvaigždės sprogimą (Video)  (0)

Du NASA kosminiai teleskopai užfiksavo rekordiškai galingą žvaigždės sprogimą, kurio ryškumą mokslininkai vadina akinančiu, nors tai įvyko už 3,6 mlrd. šviesmečių nuo Žemės, praneša "Space.com".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teleskopai „Swift“ ir „Fermi“ galingą gama spindulių žybsnį kosmoso gelmėse užfiksavo balandžio 27 dieną. Tai yra galingiausias iki šiol mokslininkų užfiksuotas žvaigždės sprogimas.

„Mes ilgai laukėme gama spindulių žybsnio, kuris būtų toks akinančiai ryškus“, – teigė NASA Godardo kosminių skrydžių centro mokslininkė Julie McEnery, dirbanti su „Fermi“ teleskopu. Ji pridūrė, kad gama spindulių srautas truko taip ilgai, jog jį spėjo užfiksuoti rekordiškai daug teleskopų Žemėje.

Šio žvaigždės sprogimo metu išspjautas gama spindulių srautas buvo triskart galingesnis nei bet kokio iki šiol stebėto sprogimo. Taip pat tai yra ilgiausias iki šiol fiksuotas sprogimas – jis truko kelias valandas, o kosminiai teleskopai gama spindulius fiksavo ilgiau nei pusdienį.

Astronomai mano, kad tokie sprogimai įvyksta tuomet, kai žvaigždėse išsenka branduolinio kuro atsargos. Žvaigždės branduolys subliūkšta ir tampa juodąja skyle, o išoriniai sluoksniai sprogimo metu nusviedžiami į kosmoso gelmes kone šviesos greičiu.

Dabar mokslininkai tikisi tame pačiame dangaus lopinėlyje atrasti supernovą, kad galėtų atsekti gama spindulių ištakas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(0)
(0)

Komentarai (0)