Metai, kai žiema taip ir nesibaigė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2014-01-20 07:48
Kas sakė, kad nebuvo staigių klimato pasikeitimų? Štai ir straipsnis įrodantis, kad tokių buvo. Ir labai staigių. Ir jie tokie staigus, kad nelabai kur rasi įrodimų apie juos. O anglies izotopų datavimas gali suteikti net 100 metų paklaidą.
Sljder 2014-01-20 09:23
Labai geras straipsnis! Lengvai skaitosi, kokybiška informacija, smagu kad technologijos sugeba išlaikyti ir kokybiško turinio portfelį.
Wolfy 2014-01-20 16:13
Tikrai geras straipsnis. Daugiau tokių įdomių straipsnių reikia technologijos portalui.
Robkinas 2014-01-20 22:00
Man taip pat labai patiko straipsnį skaityti. Vienas pamąstymas - jeigu ir senų senovėje būdavo tokių drastiškų klimato pokyčių, tai kokio velnio dabar apie globalinį atšilimą taip eskaluojama dieną naktį...
punktyras 2014-01-21 00:55
. Jie nepakeičia pamatinių klimatą formuojančių veiksnių. Dabar vykstančios antropogeninės klimato kaitos atveju, klimato kaita, jos kitimo tendencija, spartesnė dešimtis ir šimtus kartų, nei vykstanti natūraliai, paveikiant viena iš svarbių klimatą lemiančių veiksnių – atmosferos sudėtį.
Shinigami 2014-01-21 07:50
Tik pamiršai kelis dalykus. 1) Jei yra labai staigus klimato pasikeitimas, kurio nepastebėjo kitais moksliniais metodais. Tai reiškia, kad gali būti ir daugiau itin staigių klimato pasikeitimų kuriu taip pat nepastebėjo tokiais metodais. 2) Jei yra klimato pasikeitimų trunkančių 10 ir trunkančių 10000 metų, tai reiškia, kad yra klimato pasikeitimų trunkančių 100 ar 200 metų. 3) Dabar dauguma mokslininkų teigia, kad šiltnamio efektui didžiausia įtaką turi metanas. Dabar mokslininkai žino, kad žemėje pilna hidrometano telkinių. Dabar mokslininkai žino, kad metanas pastoviai išsiskiria į atmosferą iš hidrometano telkinių ir juos stebį. Bet anksčiau apie tai nežinojo ir neturėjo technologijų to stebėti. Todėl negali garantuoti, kad prieš 100 metų nepradėjo verštis metanas iš hidrometano telkinio dėl gamtinio poveikio (povandeninės nuošliaužos sugriovusios hidrometano telkinio pusiausvyrą ar panašiai). 4) Ar šiaip dėl kitu gamtinių procesų ar pasikeitimų apie kurios žmonija dabar dar nežino ir net negali įsivaizduoti. P.S. o kas svarbiausia. Klimato atšilimo šalininkai dėl žmogaus veiklos, labiausiai akcentuoja tai, kad gamtoje nebuvo tokio staigaus klimato pasikeitimo. Ir kad natūraliai to negali būti. Bet dabar jiems tai teks susikišti į tamsia vietą.
vvv2 2014-01-21 09:58
- Tai super pelningas biznis, nereikalaujantis investicijų! p.s. .. tik tiek, tik pinigų melžimas iš visų kvailių!
punktyras 2014-01-21 15:18
Kodėl reikėtų kištis? Ar žinai apie kada buvusius klimato pokyčius (pabrėžiu, klimato pokyčius, ne gamtinį kintamumą), kurie būtų vykę tokiu greičiu?
Shinigami 2014-01-21 17:37
Klimato pokyčiai ir gamtinis kintamumas - tai viena ir tas pat. Nes tik dėl klimato pokyčių ir vyksta gamtinis kintamumas. Tik tiek, kad gamtinis kintamumas tai tendencijos linija. O klimato pokyčiai detalus grafikas, su visais smulkiais pasikeitimais.
punktyras 2014-01-21 21:32
Ne, klimato pokyčiai ir gamtinis kintamumas nėra tas pats. Iš esmės tavo apibūdinimas teisingas, tik atvirkščias. Vulkano išsiveržimo, asteroido smūgio sukeltas atvėsimas, El Ninjo sukeltas atšilimas, yra natūralaus kintamumo pavyzdžiai. Jų neina numatyti (bent kol kas) ir jų poveikis klimatui nykstamai mažas. Jie sukelia klimato įvairavimą, o ne stabilų kitimą ar esamos būsenos išlaikymą. Įsivaizduok per Kauną važiuojantį automobilį. Kelias – klimatas, atmosferoje esančios energijos kiekis, vidutinė temperatūra. Kelias gali eiti aukštyn, žemyn ar išlikti horizontalus. O gamtinis kintamumas – asfalto nelygumai. Smuktelėjai į duobę ar užvažiavai ant iškilusio kanalizacijos dangčio – atsidūrei žemiau arba aukščiau kelio lygio. Bet kelias išlieka, tendencija išlieka. Klimatas – visų atmosferos energijos kiekio pusiausvyrą lemiančių veiksnių rezultatas. Didėjantis šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekis didina atmosferos sulaikomą šiluminį spinduliavimą, iškreipia energijos balansą ir stumia jį į kitą (meta)stabilią būseną – kelias kyla į kalną.
nightex 2014-01-23 09:36
O ar negalejo meteoritas suaktyvinti ugnikalnio del zemes drebejimo ar tektoniniu ploksciu judejimo?
punktyras 2014-01-23 10:10
Toks meteoritas turėtų būti labai nemažas, kad tektonines plokštes kiek pajudintų ir tokio smūgio padariniai būtų rimtesni, nei 10 metų žiemos. Juolab, ugnikalnis išsiveržė prieš nukrentant meteoritams. Jeigu jie būtų nukritę prieš vulkano išsiveržimą ir nukritę kažkur netoliese, gal kokia nors įtaką ir padarytų, jei būtų jau labai neramus ir iki išsiveržimo trūktų tik nedidelio impulso.
kitty 2014-01-23 12:28
Labai puikus straipsnis, daugiau tokiu! Buvau visa inikusi i ji iki frazes "2010 m. komanda paskelbė radusi medį, žuvusį kažkada tarp 500-ųjų ir 550-ųjų"... Kazko garsiai uzkvatojau, nors snekama apie zuti... Bet toliau vel skaitesi puikiai