Nesveiko maisto gerbėjams teks papurtyti pinigines

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2014-02-19 12:10
Ten gryna chemija. Jei netiki, pasižiūrėk į sudėtį. Pats pagalvok, na ok, grybų aromatą gal gal suteiktum džiovintais grybais, o kaip visi ale vištienos, jautienos skoniai? http://grynas.delfi.lt/gyvenimas/uzpila ... d=59264331 Tai ne nesveikiausias maistas, bet tikrai nė iš tolo ne maistingas ir neturėtu būti tikro raciono dalis.
Niemand 2014-02-19 14:04
Pažiūrėjau, ir nieko ten baisaus nėra, nebent gliutamato baubu tiki ir su chemija nedraugauji... Maistinė vertė kaip atitinkamos miltų masės, taigi tikėtis maistinių medžiagų įvairovės nereikėtų, iš kitos pusės, ne greiti makaronai irgi nieko labai neturi. Žodžiu, ilgą laiką maitintis vien makaronais, nepaisant jų rūšies, nereikėtų, bet kartais tikrai nieko blogo.
rwc 2014-02-19 15:47
Šiaip jau prekės, kurių per gausus vartojimas laikomas žalingu visuomenei, apmokestinamas akcizais. Ne kokiu ten PVM ar dar kažkuo. Benzinas teršia orą. Cukrus sukelia kraujagyslių ligas. Tabakas, alkoholis apskritai naudos neduoda. Akcizas turi dvi prasmes: atpurtyti nuo vartojimo ir skatinti sveikesnes alternatyvas bei sumažinti kainų skirtumą tarp kokybiškos, sveikesnės prekės ir nekokybiškos, kurios gamybos kaštai mažesni. Kas pagrindiniai saldumynų, čipsų ir limonadų vartotojai? Vaikai, kurie verčiau liks nevalgę, bet sutaupys maistpinigių skanumynams. Arba lepūnėliai, kurių tėveliai nesugeba praeiti pro Kinderio kiaušinį. Didžiausia problema - lengvas priėjimas prie skanumynų. Reiktų apmokestinti konkrečius ingredientus pagal kiekį, neišskiriant galutinių gaminių. Gerai, jei skanumynų vartojimas būtų "informed decision". Bet taip sąžiningai ranką prie širdies pridėjus, labai skaičiuojate kalorijas, rekomenduojamas dienos normas, žiūrite sudėtis? Tikrai žinote, kad jūsų vaikai ir vaikų draugai išleidžia sutaupytus centus nekenkdami savo sveikatai? Antra, kas čia sako "jau ir taip sumoku PSD, kodėl dar turiu mokėti". O kodėl iš mano PSD apmokama nutukėlių vaikų diagnostika? Saldumynų, limonadų, riebių konditerijos gaminių, čipsų, druskos mano šeima beveik nevartoja. Nebūčiau nieko prieš keletą kartų per metus, per ypatingas šventes, susimokėti litu ar pora daugiau. Tie, kas suvartoja dešimtis kartų daugiau - tegu atitinkamai ir susimeta. Aš juk neverkiu, kad pastoviai sumoku tabako ir alkoholio akcizus už tiek, kiek suvartoju, neprašau manęs gydyti iš sveikuolių PSD. Beje, PSD eina ne vien gydymui. Kaip nemokama vėžinių susirgimų diagnostika? Sveikatos tikrinimas dėl darbo? Poliklinikų, greitosios pagalbos išlaikymas? Gydytojų atsakomybės draudimas? Atostoginiai ir nedarbingumo bei motinystės pašalpos? Kompensuojamieji vaistai sergantiems senatvės ligomis, dėl kurių patys nekalti - pvz., Alzheimeriu, sąnarių problemomis? Lengva verkti, mol, "esu jaunas, ligoninėje gulėjau tik vieną kartą per 10 metų, dar iš savo kišenės primokėjau". Lašas jūroje. Pažiūrėčiau, ką suoktų laukinės rinkos apologetai, susilaukę vaikelio su įgimtu inkstų nepakankamumu, kai reikėtų kas porą savaičių atsegti pilną kainą už dializę. Tarsi draudimo fondų (kaip SoDra) esmė būtų kažkokia mistika.
Unikali durnaropė 2014-02-19 16:01
Šanus rwc komentaras! Tiesiai į dešimtuką. Malonu net skaityt tokio brandaus požiūrio komentarą.
Arthuras 2014-02-19 16:02
Bėda ta, kad ES turi leidžiamų prekių, kurias galima apmokestinti akcizais, sąrašą. Todėl šita puiki idėja liks neįgyvendinta. Ir iš tikrųjų, labai gaila... O kas kliedi apie mokamą gydymą, tegul važiuoja gyvent į JAV. Pasiseks, jei nesusirgs. Jei susirgs - galės mokėti kosminio dydžio sumas, imti paskolas gydymui ir t.t.
rwc 2014-02-19 16:26
Tarptautine akcizų teise rimtai nesidomėjau. Aišku, ji kertasi su laisva prekyba ir bemuitėmis sutartimis. Tačiau ar nėra taip, kad didesnį akcizą gali uždėti (jei nediskriminuoji užsienio gamintojų), negali tik vienašališkai sumažinti (nes būtų nesąžininga užsienio gamintojų atžvilgiu)? Apskritai, apie akcizus žalingiems maisto produktams reiktų ir kalbėti visos ES mastu. Nustatyti vieningas normas, matavimo metodikas, ženklinimą, apskaitą ir t.t. (beje, iškilo klausimas, ar daug valstybių apmokestina cukrų). Panašios iniciatyvos randasi daug kur - lyderė turbūt Niujorko valstija. Ganėtinai madinga tema, manau, ir ES daug kas palaikytų.
ZmogZ 2014-02-19 19:24
Laukinės rinkos? Neturi net supratimo ką kritikuoji ir spėju net nesuvoki ko "apologetas" esi pats.
Arthuras 2014-02-19 19:51
Arba argumentuoji, arba tylėk.
ZmogZ 2014-02-19 20:36
Laisvoji rinka reiškia, kad sąveikos tarp žmonių turėtų būti abipusiai savanoriškos (arba iš kitos pusės nenaudojama prievarta, nes tada sąveika tampa nesavanoriška, nelaisva). Rodos pati civilizuočiausia koncepcija, nesuprantu kaip ją galima vadinti laukine.
Arns 2014-02-19 20:53
kliūtu 0 lt, nes neužsidirbai. O čia yra socialinis draudimas, tad ilgiau sergant, tau berods 70% algos moka darbdavys ir valstybė. Sakykim kas nors rimčiau, susilaužai kojas. Ten jei neturi pinigų, tau net negipsuos, nes ne mirtinas atvejis, čia gausi bent jau minimalią pagalbą kad pasveiktumei. Aišku JAV yra įvairūs draudimai, kurie, jei sugebi įsigyti, tau padeda neįklimti į skolas. Tačiau kuo didesnis ligonis esi, tuo mėnesinė kaina didėja, arba iš vis atsisako drausti. Taigi, jei vaikystėje nebuvai sveikiausias, suaugusiam visą gyvenimą reiks drebėti ar per vieną dieną nevirsi benamiu. Praktiškai ketvirtadalis oficialių gyventojų ten neturi jokio draudimo, tad ir teisės bet kokiai medicininei pagalbai. Dar bent 50% iš likusiųjų turi draudimus tik standartinėms nelaimėm, tad susirgę pvz vėžiu, tikrai negalės viso gydimo kurso tikėtis padengimo. Tikiuosi supratai jog nors nėra pas mus rožėm klota, bet socialinės lygybės ar tu labai turtingas ar labai vargšas nepalyginamai daugiau, kaip ir šansų pasveikti.
ZmogZ 2014-02-19 21:51
Nesiginčysiu, dėl tikslių detalių kaip šiuo metu yra JAV, bet ten toli gražu iki laisvos rinkos. Jeigu jau derini realią valstybę prie idealios koncepcijos tai pradėk nuo Hong Kongo
rwc 2014-02-20 02:23
nė 10 000 per mėnesį? Tada sorry - joks abipusis susitarimas negali egzistuoti, nes aš darbo nesiimsiu pigiau nei sąnaudos, o tu nemokėsi tiek, kad jas padengtum. Ir čia dar kažkas pyksta dėl to PSD.
Arthuras 2014-02-20 09:28
Kad ir tas PSD - gana juokinga suma, dėl šventos ramybės...
rwc 2014-02-20 09:55
Teisybės dėlei, reikėtų rašyti "PSD+VSDĮ". Vis tiek sueina į bendrą katilą, tik nuo VSDĮ priklauso atostoginiai, išeitinės kompensacijos, pensijos, bedarbio pašalpos - žodžiu, didelę dalį VSDĮ susigrąžinam ne per VLK.
ZmogZ 2014-02-20 11:35
...(plius mokesčiai)..., ...+21% PVM... - ar tu suvoki, kad tokie dalykai prieštarauja laisvos rinkos principams? Ar turi supratimo, kiek medicinos praktikavimo kainos yra iškreiptos dirbtinai iškeltos kartelės (valdžoažmogių metodais, kruie irgi prieštarauja laisvos rinkos principams)? Ar pats eitum pas tokį daktarą, jei žinotum, kad jis dedasi 45k antkainius už įgimtas ligas turinčius naujagimius, jeigu išvis su tokiais poelgiais toks daktaras atlaikytų konkurenciją? Taigi kaip jau sakiau, nežinai ką kritikuoji ir net neturi supratimo, kiek dabartinė santvarka yra toli nuo laisvos rinkos. Beje, gali pasidomėti, kaip aukoja laiką ir pinigus bendruomenės nelaimėliams, neturinčios iliuzijų, kad valdžiažmogiai eliminuos visą riziką iš gyvenimo ir už juos viską padarys.
Arns 2014-02-20 11:56
Atrodo tiki jog laisvas rinka - konkurencija. Bet čia melas. Laisva rinka, tai kai sugebi išlupti maksimumą iš susidariusios situacijos, ir dar pasakyti jog jums pasisekė. Pats pasakyk, kodėl visi prie konkurencijos turėtu dirbti "iš pašaukimo" bei "meilės darbui"?
Shinigami 2014-02-20 12:16
Jei tau labai patinka nemokamas gydymas tai varyk į Šiaurės Korėja, ten viskas už valstybės pinigus. O aš liksiu čia ir proteguosiu JAV gydymo sistemą. Nes, nors dabar gal ir pigiau čia, bet jei ir toliau visi eis tokia linkme kaip aprašyta straipsnyje. Tai greitu laiku JAV gydimo sistema atrodys tarsi nemokama. Nes ten mokėsi tik viena karta (jei norėsi). O čia mokėsi daug kartu. Mokėsi nuo atlyginimo, mokėsi pirkdamas prekes. Tuoj sugalvos dar papildomu mokesčių už sveikatą. Tai man atlyginimo vien jų akcizams ne užteks. Ką jau kalbėti apie kažkokių prekių pirkimą.
ZmogZ 2014-02-20 12:42
Neteisingai supratai. Laisva rinka - tai bendradarbiavimas. O konkurencija yra tik kokybės ir kainos kontrolės mechanizmas. Pavyzdžiui imk kokį Omnitelį, jų darbui reikalingi, kompai, baldai, telefonai, biurai, įrankiai, elektra ir t.t., galima keliasdešimt jei ne kelis šimtus įmonių pateikti su kuriomis bendradarbiauja Omnitel (t.y. vykdo mainus), tuo tarpu konkuruoja tik su keliomis. "pašaukimas" ir "meilė darbui" juk yra didžiulis pranašumas prieš tuos kuriuos motyvuoja tik godumas. Jeigu darbas rūpi, gali dirbi ir geriau ir lengviau. Beje, labai malonu, kad domiesi , internetą juk turi, gali viską susirasti, gera vieta pradėti http://mises.org/
ZmogZ 2014-02-20 12:45
Aš pataisyčiau į "proteguosiu buvusią JAV gydymo sistemą", nes ir ten jau jos praktiškai nebėra.
Kenzoo 2014-02-20 15:47
Keistai mastote.. Nezinau ar tai blogai ar gerai, bet esme - PINIGU TRUKUMAS ! Pinigu nera, o reikia. Vienaip ar kitaip, mokesit JUS IS SAVO KISENES. Gal per riebiai as, bet kodel nera parduotuvese pvz. kokaino? Arba, jei as visa gyvenima sportuoju, sveikai maitinuosi, - tai gal man kazkokia nuolaida mokesciuose reiktu skirti? Na cia tokios mintys kyla kai kuriuos komentarus paskaicius..