Artimiausiomis naktimis – įspūdingiausi Jupiterio vaizdai naktiniame skliaute (Video)  (0)

Mėgėjai pasidairyti po naktinį dangų artimiausiomis naktimis neturėtų praleisti neeilinės progos pamatyti geriausią per artimiausius 12 metų Jupiterio vaizdą. Juolab, kad pastarosios naktys – nuostabiai giedros ir vaiskios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo kovo 1 d. Saulės sistemos planetų karaliumi vadinamas Jupiteris ir keturi didžiausi jo palydovai (Ijo, Ganimedas, Kalista, Europa) giedrame naktinio dangaus skliaute iš bet kurio Lietuvos taško turėtų būti matomi ir pro žiūronus.

1 100 kartų už Žemę didesnis Jupiteris kovo 1 d. atsidurs už 700 mln. km nuo Žemės ir kitą kartą taip gerai matomas bus tik 2026 m.

"Jupiteris yra Saulės sistemos planetų gigantas, - pasakoha Londono universitetinio koledžo (Jungtinė Karalystė) astronomas Stivas Mileris (Steve Miller). – Už Žemę jis didesnis 1 100 kartų, masyvesnis – 200 kartų. Tai – visiškai kitoks pasaulis. Jame nėra nei sausumos, nei vandenynų. Tai – didžiulis dujų kamuolys, dujinis milžinas. Jo atmosferoje šėlsta labai dinamiškas klimatas – jis planetos paviršiuje sukuria juostas, įspūdingas dėmes ir kitus objektus."

"Pažvelgę į Jupiterį pro žiūronus nuo kovo 1 d., pamatysite, kad Jupiteris tikrai nėra žvaigždė, - tikinna kitas minėtos mokymo įstaigos astronomas Chrisas Aridžas (Chris Arridge). – Turėtumėte pamatyti ir keturis Galilėjaus palydovus – didžiausius Jupiterio mėnulius. Šie aplink Jupiterį apskrieja per keletą dienų. Atkreipkite dėmesį į jų išsidėstymą, kai stebėsite Jupiterį keletą naktų."

"Viliamės, kad tai bus geriausia proga gauti kokybiškiausias Jupiterio nuotraukas fotografuojant iš Žemės, - pareiškė NAW vadovas dr. Robertas Masėjus (Robert Massey). – Be to, tai bus puiki galimybė į šią nuostabią planetą pažvelgti su astronomija rečiau susiduriantiems žmonėms. Jupiteris bus beveik artimiausiame Žemei orbitos taške, todėl pro žiūronus (arba dar geriau – teleskopą) atrodys išties įspūdingai."

Susiorientuoti danguje ir susirasti Jupiterį, kitas planetas ar kitus įdomius objektus naktiniame danguje padės šis interaktyvus žvaigždėlapis.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)