Rusai ieško Marse mįslingai pradingusio sovietinio kosminio aparato (Video)  (0)

Entuziastai iš Rusijos NASA padarytose didelės raiškos Marso paviršiaus nuotraukose ieško prieš 40 metų Marse mįslingai pradingusio Sovietų Sąjungos kosminio aparato „Mars-6“, praneša „MySLO.ru“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mars-6“ Marse nusileido 1974 m. kovą, tačiau likus vos 0,3 sekundės iki planuojamo minkšto nusileidimo laiko dėl iki šiol nenustatytų priežasčių nutraukė ryšį su Žeme. Minimos kelios galimos šio kosminio zondo avarijos priežastys. Spėjama, kad „Mars-6“ galėjo atsitrenkti į uolą arba klaidingai perjungti ryšį į aplink Marsą skriejusį palydovą - retransliatorių, kuris tuo metu metu jau buvo atsijungęs. Pasak specialistų, jei pastaroji prielaida apie dėl klaidos įvykusį ryšio sutrikimą yra teisinga, tai „Mars-6“ iki šiol gali nepažeistas stovėti Marso paviršiuje, nors tikimybė, kad jis vis dar veikia, žinoma, yra lygi nuliui, sakoma pranešime.

Rusijos kosminio aparato paieškų entuziastai, koordinuojami Vitalijaus Jegorovo, bando aptikti „Mars-6“ NASA Marso palydovo MRO didelės raiškos fotokameros „HiRISE“ padarytose šios planetos paviršiaus nuotraukose. Anksčiau tokiu pat būdu NASA nuotraukose pavyko aptikti kitą sovietinį aparatą „Mars-3“, kuris pirmasis pasaulyje 1971 m. gruodžio 2 d. minkštai nusileido Marse. Plačiau apie šį atradimą galite sužinoti žemiau pateiktame vaizdo siužete.

Kadangi „HiRISE“ nuotraukų raiška siekia 25 - 53 cm viename pikselyje, sėkmingų „Mars-6“ paieškų tikimybė yra visai reali. Tačiau tokios paieškos bus ilgos ir sunkios: nors „Mars-6“ nusileidimo vieta apytikriai žinoma (23.9S 19.4W), nedidelio objekto paieškos iš Marso orbitos padarytose šios vietovės nuotraukose yra sudėtingos. Be to, manoma, kad kosminio aparato fragmentus jau gali būti padengusios planetos paviršiaus dulkės, todėl paieškų entuziastai siekia sutelkti kuo didesnes ieškotojų pajėgas, kurios pikselis po pikselio tyrinėtų „HiRISE“ nuotraukas.

Pasak paieškų organizatoriaus V. Jegorovo, nuotraukose reikia dairytis trijų objektų: stabdymo skydo, kurio skersmuo yra 3,2 m, pagrindinio parašiuto (iki 11 m) ir paties aparato (1,2 - 1,5 m). Kad paieškos būtų efektyvesnės, tikėtinas „Mars-6“ nusileidimo rajonas NASA nuotraukose padalintas į atskirus segmentus, kuriuos gali „šukuoti“ kiekvienas interneto vartotojas. Prisijungti prie paieškų ir gauti intrukcijas galima V. Jegorovo tinklaraštyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)