Geltonoji hipermilžinė HR 5171 virto "Siamo žvaigžde" (Video)  (4)

Tai – vienas didžiausių ir rečiausių objektų, pastebėtų visatoje. Jo skersmuo Saulės skersmenį viršija 1 300 kartų. Geltonoji hipermilžinė kadaise buvo dvinarės žvaigždžių sistemos narė, tačiau antroji šio tandemo narė atsidūrė taip arti milžinės, kad žvaigždės susilietė paviršiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai tvirtina, kad šis atrastas objektas yra unikalus ir gali padėti paaiškinti, kaip sąveikauja žvaigždės. Kad geltonoji hipermilžinė yra tokios būklės, pastebėjo ESO teleskopas VLT. Tai yra didžiausia žinoma geltonoji žvaigždė ir viena iš dešimties didžiausių žmonijai žinomų žvaigždžių.

Stebėjimai byloja, kad šis retas ir išskirtinis kosminis objektas labai sparčiai keičiasi ir buvo pastebėtas per labai trumpą savo evoliucijos etapą.

"Nauji stebėjimų duomenys rodo, kad labai arti šios žvaigždės skrieja antroji dvinarės sistemos žvaigždė – mums tai buvo didžiulis netikėtumas, - pripažino tyrimui vadovavęs Olivier Chesneau. – Abi žvaigždės yra taip arti viena kitos, kad liečiasi savo paviršiais, o dvinarė jų sistema virtusi milžiniška ugnine žemės riešutų ankštimi."

Nauji stebėjimai paskatino tyrėjus atidžiau peržiūrėti anksčiau vykdytų žvaigždės stebėjimų rezultatus (milžiniška žvaigždė atrasta daugiau nei prieš 60 metų).

Geltonosios hipermilžinės yra nepaprastai retos žvaigždės – mūsų galaktikoje, kurią sudaro 200-400 mlrd. žvaigždžių, tokių hipermilžinių pastebėta tik keletas. Geriausiai žinoma šio tipo žvaigždė – Kasiopėjos Ro. Geltonosios hipermilžinės yra vienos didžiausių ir ryškiausių žvaigždžių, išsiskiriančios tuo, kad yra labai nestabilios. Dėl nestabilumo šio tipo žvaigždės į kosminę erdvę išsviedžia daug medžiagos, todėl paprastai jas gaubia didžiulės, toli nusidriekusios atmosferos.

Ši hipermilžinė nuo Žemės nutolusi 12 tūkst. šviesmečių ir geromis stebėjimo sąlygomis įžiūrima ir plika akimi. Prieš 40 metų buvo pastebėta, kad HR 5171A didėja ir vėsta. Šiuo labai trumpu žvaigždės evoliucijos periodu yra pastebėtos tik kelios žvaigždės. Jo metu žvaigždėje dėl sparčių raidos procesų vyksta drastiški temperatūriniai pokyčiai.

Išanalizavę stebėjimo duomenis, astronomai patvirtino, kad tai yra dvinarė sistema, kurios mažoji narė aplink didžiąją apskrieja per 1 300 parų. Mažoji tandemo žvaigždė yra šiek tiek karštesnė už milžinę – mažosios paviršiuje temperatūra siekia apie 5 tūkst. laipsnių Celsijaus.

"HR 5171mažoji kompanionė yra labai svarbi, nes turi didžiulės įtakos HR 5171 lemčiai, pavyzdžiui, traukia išorinius hipermilžinės sluoksnius ir daro įtaka jos evoliucijai", - apibendrino O. Chesneau.



(6)
(0)
(0)

Komentarai (4)