Biotechnologijos ateityje uždarys kalėjimus?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2014-03-19 11:58
Jei kalba apie nužudymą ar kitų žmonių sužalojimą bei vagystes stambiu mastu, tai kaip humaniškumas jų atžvilgiu? Žiauriai ką nors nužudo, o tu tik realiai pasedėsi 8h, atrodys, kad 1,000 metų prasedėjai, bet vis tiek dar savo gyvenimą nugyvensi, o nužudytieji jau nieko negyvens.
Sigitas.lk 2014-03-19 12:04
pritariu, kazkaip labai jau abejotinai cia viskas skamba.
O_O 2014-03-19 12:41
Šiaip mintis gal ir nebloga, kadangi 99 procentai pasėdėjusių virsta dar didesniais urodais, dėl kalėjimo sąlygų tarp kitų urodų. Net už smulkų nusikaltimą pakalėję nužmogėja. Į laisvę išeina dvigubai sugadintais.
DELL 2014-03-19 13:20
sutikciau su sita sistema, jei realiai galetu pasendinti zmogu tiek metu, kiek turi sedeti.
1337 2014-03-19 13:33
Bausmė už grotų yra atgrasi todėl, kad yra tiesiog išbraukiami metai iš tavo gyvenimo. 8 valandų bausmė iš taves realiai neatima absoliučiai nieko, tiesiog apjaukia smegeninę. Po tokios "bausmės" savaitė su pigiom moterim ir svaigalais labai greitai visą skriaudą nubrauks. Juolab, kad fiziškai būsi toks pat stiprus ir pajėgus kaip ir prieš sėdant. Jei šitas procesas nesukels ir realaus fizinio senėjimo, tai bent jau man jis neatrodo visiškai baisus.
cavalier01 2014-03-19 13:39
"Sutrumpinta" kalėjimo patirtis galėtų būti taikoma tik tuo atveju, jei jis atsimintų ją itin baisią ir žiaurią, liktų kiti psichologiniai "randai", ko galbūt nepatirtų sėdėdamas pilnus metus. Kitas variantas - panaikinti visas blogas mintis ir galbūt netgi bruožus(jei kada nors būtų galima), nors nežinau kaip pasikeistų pasaulio žmonių "įvairovė" ir tikslai.
sielinas 2014-03-19 14:33
Pirma išsiaiškinkime koks kalėjimo tikslas yra? - ar apriboti nuo visuomenės tam tikrą laiko tarpą? - ar perauklėti? - ar nubausti? - ... o tada jau kalbėkime apie tai ar nauja technologija yra alternatyva toms bausmėms.
immortallt 2014-03-19 15:11
+ ar apsaugoti visuomenę?
kestutisz 2014-03-19 15:57
Reikia tikėtis, kad realiai nepaleis po "virtualių" metų, tik po realių. Tik įves papildomą "bonusą" - jei užmušei žmogų jau būdamas pensijoje ar sirgdamas nepadydoma liga (mol vistiek ilgai nebegyvensiu) tai gal iš tiesų "virtualių" metų prasukimas per kelias valandas realiai pagąsdintų. Tik tikslas koks - išgryninti dūšią prieš mirtį (ala skaistykla)?
Justas116 2014-03-19 16:43
Tavo pavyzdys man šiek tiek primena tokią analogiją: jei turime ligonių, kurių ligų priežastis yra genai, arba jie nešioja ligą, kurią gali perduoti kitiems, tai juos ir reiktų izoliuot visam laikui nuo visuomenės, kad nesugadintų genų fondo. Kitaip sakant, panaikinam pasėkmę, bet ne priežastį, turint omenyje, kad ligonių atsiranda visada. Bet mes gi taip nedarom. Mes puolam ligos sukelėją, ne nešėją. Nusikaltėlių atveju tai - psichologiniai reiškiniai. Žmogaus smegenys gi ne statiškos, jas kaip molį galima "minkyti" ir "keisti formą". Sinapsinės jungtys pastoviai kinta, kol galiausiai kinta ir suvokimas
Shinigami 2014-03-19 17:18
Kaleimo paskirtis yra atskirti asmenį nuo visuomenės, kad jis nepadarytu daugiau žalos jai. O ne kad pasėdėtu. Nes jei žiūrėti į vakarietiškus kaleimus, tai jie ten gyvena geriau nei dalis lietuvių laisvėje. Ir yra tokių kurie į kaleimą sugrįžtą po savaitės ar dar greičiau, kai tik juos paleidžia. Ir nėra jokio skirtumo kiek jie ten metų sėdį. Tai kaip su tokiais nusikaltėliais? Pagavai už nužudymą, pasėdėjo 8 valandas vaistų pripumpuotas, galvoja kad sėdėjo 50 metų. Ritę išleidžia, o vakare vėl gražina atgal už kita nužudymą. Ir ratas sukasi? Jei labai nori taupyti ir dėl to nesodinti nusikaltėlių, tada juos gali panaudoti kaip organų donorus. Šiais laikas praktiškai viską galima panaudoti. Jokių laikimo išlaidų. Ir nauda visuomenei. Juk organų pastoviai trūksta. O jei rimtai tai reikia tokios vietos kaip Australija, kur nusikaltėlius išvežiai, paleidai ir tegu sau žinosi. Svarbiausia, kad iš ten negalėtu pabėgti.
immortallt 2014-03-19 17:51
Kai papjaus koks tau artimą žmogų ar pritrenks taip, kad komoje atsidurs, galėsi sapalioti apie tai, kaip aplinka kalta ar genai. Genai žmogaus neverčia nieko daryti, tik turi polinkį.
Shanti 2014-03-19 18:05
Per atsedeta laika bent jau aplinka pasikeicia - draugai plesikai mirsta, dingsta, pasikeicia. O cia paatostogauji 1000 metu savo galvelej ir ent valgyt, gert nereikai (gal net koki tobula plana apvogt banka sugalvoji per toki laika) ir grizti i isskestas banditu rankas testi juodu darbeliu... Realiai turetu tokie individai buti rimtai perauklejami arba isvis naikinami.
vanduo4 2014-03-19 18:19
+ ar apsaugoti liaudy? + ar apsaugoti tauta? + ar apsaugti zmones? + ar apsaugoti gyventojus? + ar apsaugoti civilizacija? + ar apsaugoti visuomenes individus?
Shinigami 2014-03-19 21:08
Man tik įdomu kaip tas asmuo tuos 1000 metų įsivaizduojamo įkalinimo suvoks? Ar kaip kažkokį nekintama pastovu vaizdą? Ar kintama. Jei tai kintamas, vadinasi žmogaus smegenys sugeneruos milžiniškus informacijos kiekius per labai trumpa laiko tarpą. Nes jei nebus atsiminimu tai kaip tai gali atrodyti tikra? Bet jei smegenys sugeneruos 1000 metų vertės informacija per 8 valandas ar žmogaus smegenys atlaikys? Gal taip mokytis butu galima? Įgytum 100 daktaro laipsnių per 8 valandas
immortallt 2014-03-19 21:19
Shinigami įdomią mintį užvedė. O šiaip žmogaus smegenys turi ribotą atminties kiekį, tik mes jo niekaip nesugebame per trumpą laiką užpildyti. Bet manau straipsnyje turi omeny kokias psichotropines medžiagas, kuris tik sukelia iliuziją ir jokių prisiminimų ar rimtų minčių nesuregsi. Panašiai kaip košmaras koks baisus naktį kamuoja ir atrodo praeina kelios dienos, kol rytas ateina.
Ernestass 2014-03-19 21:50
Pritariu Shinigami. Vakarai prarado suvokimą kam kalėjimas yra skirtas. Dabar tai lyg standartinė bausmė už viską, nesvarbu kiek tokia bausmė yra tinkama. Ir apskritai, toks laikymo būdas ne tik, kad man amoralus, bet ir pavojingas. Kiek daug klausimų kylą dėl šių hipotetinių vaistų poveikio ir žmogaus reakcijos į sugrįžimą į realybę, kad apskritai abejoju dėl šito metodo vertės.
Sloth 2014-03-19 23:00
Anot neurobiologų/fizikų, tai nusikalstamas elgesys susijęs su smegenų veiklos "defektu". Didžioji dalis nusikaltimų yra iš prigimties spontaniški. Didžioji dalis nusikaltimų įvyksta naktį arba vakare, kuomet smegenys yra pavargusios. Esmė tame, kad nusikaltėlių smegeninėje yra silpnesnis ryšio tarp veiksmo ir atoveiksmio supratimas. Paprastai sakant, jie nesugeba atidėti "instant gratification", jie nori įgyvendinti savo troškimus dabar ir tokios logikos, kuria vadovaujasi didžioji dalis visuomenės, tai yra: "jei dabar 10 metų stropiai dirbsiu, kursiu ir t.t., tai likusį gyvenimą turėsiu neribotas galimybes", jie paprasčiausiai negali suvokti. Nėra valios, kuri pasipriešintų staigiam norų tenkinimui. Plius, žmogaus valia silpnėja didėjant nuovargiui. Būtent todėl didžioji dalis nusikaltimų įvyksta naktį. Dėl to ir apie kažkokias pasekmes jie nesugeba tuo metu galvoti. Viskas susiveda į tiesiog kitokią smegenų veiklą. Taigi, užuot bandę nusikaltėlius bausti, auklėti ar izoliuoti, mes turėtume juos gydyti.
Ernestass 2014-03-19 23:22
Gydyti nuo silpnavalystės? Na, tuomet reikia tiesiog gero smūgio į pilvą ir į kariuomenę pora metelių išsiųsti pasavanoriauti. Iš karto žmogų ištiesins ir pagydys nuo tokių išmislų.
Sloth 2014-03-19 23:28
Nerašinėjęs nesąmonių geriau pasidomėk neuro mokslais. Taip - valia yra treniruojama, ugdoma ir pan., BET valios rezervai tuo pačiu yra ir įgimti. Šiuo atveju nusikalstamą protą galima traktuoti kaip defektą turinčias smegenis. Jų neištiesintų jokios kariuomenės. Tai yra smegenys kuriose silpnai išreikštas priežasties pasekmės dėsnis. Darydami veiksmą jie nesugeba adekvačiai (taip, kaip didžioji dalis visuomenės) įvertinti pasekmių. Dar kartą paminėsiu, kad kalba eina apie smulkaus plauko nusikaltėlius - prievartautojus, užpuolikus, chuliganus, vagis ir pan. Tokius, kurių nusikaltimai nėra kruopščiai suplanuoti. Nepamenu tiksliai statistikos, bet didžioji dalis, kažkur virš 80-90 procentų visų nusikaltimų nėra planuoti. Tuo tarpu žudikai maniakai - jau kitas smegenų sutrikimas. Organizuotas nusikalstamumas, planuotos žmogžudystės, bankų plėšimai ir pan. kalibro nusikaltimai - visai kita skiltis, už kurią jau galima tikslingai bausti. Pastarieji neturi kažkokio sutrikimo ir savo veiksmus puikiai suvokia su visom pasekmėm. Jie paprasčiausiai linkę viskuo rizikuoti suvokdami riziką. Realiai, bausmės dydis mažai imponuoja visoms trims grupėms. Perauklėjimas taip pat didžiajai daliai nėra įmanomas. Pirmąją grupe - "Silpnavalius" nusikaltėlius turėtų būti įmanoma gydyti, antrąją galima gydyti/izoliuoti. Na, o trečiuosius belieka bausti.