Žiurkėnas, kuriam nebaisūs net skorpiono kirčiai! (Video)  (0)

Neseniai „YouTube“ pasirodė Mičigano universiteto vaizdo įrašas, kuriame pietų žioginis žiurkėnas (Onychomys torridus) atlaiko skausmingus Arizonos skorpiono (Centruroides sculpturatus) geluonies kirčius. Kaip teigia zoologė Ashlee Rowe, žiurkėno organizmas evoliucionavo taip, kad nuodus, paverčia į skausmą malšinančius vaistus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes norime atskleisti tikrąjį evoliucijos meną, kur žioginis žiurkėnas perrašo biologijos dėsnius. Jie panaudoja savo priešininko jėgą prieš juos pačius“, – teigia Rowe.

Tai veikia taip: paprastai, skorpiono nuodai aktyvuoja nociceptorius, jutimines ląsteles, kurios perduoda skausmo signalus į smegenis. Šiuos signalus ląstelės perduoda atidarydamos ir uždarydamos membranų natrio ir kalio kanalus.

Evoliucijos dėka, žioginiai žiurkėnai apėjo šiuos procesus. Jų ląstelėse, skorpiono nuodai išjungia minėtus kanalus, atsakingus už skausmo impulsų perdavimą į smegenis. Tokiu būdu, šie graužikai jo tiesiog nejaučia.

„Tai lyg laido nupjovimas“, – pakomentavo Rowe „Live Science“ žurnalistams.

Šio tyrimo išvados bus naudojamos siekiant dirbtiniu būdu uždaryti signalų perdavimo kanalus žmogaus organizme. Supratę, kaip tai veikia, mokslininkai galės sukurti nuskausminamuosius be šalutinio poveikio, pavyzdžiui, mieguistumo ar priklausomybės.

Naujasis vaizdo įrašas rodo nuostabų prisitaikymą vykstant natūraliems gyvūnijos tarpusavio susidūrimams. Akvariume, kuriame vyksta skorpiono ir žiurkėno grumtynės, sukurta panaši aplinka į šių gyvūnų natūralias buveines. Kai žiurkėnas puola, skorpionas instinktyviai bando gintis geldamas savo nuodingu geluonimi, tačiau šiuo atveju labai nesėkmingai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(2)

Komentarai (0)