Antrasis pasaulinis karas: tragedija, galėjusi nulemti pasaulio ateitį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2014-05-17 13:14
visai nesenai, berods "iliustruotasis mokslas" aprašė kur kas plačiau šią mokymų operaciją. Iš esmės minėti sąjungininkų laivai net negalėjo gintis, nes buvo tam nepritaikyti, jie buvo transporto laivai, gabenę kareivius, tankus, sunkvežimius ir pan. Juos ginti turėjo du karo laivai, tačiau išplaukė tik vienas, nes kitas dėl kažkokių priežasčių negalėjo, tad kolonai lydėti priskirtas kitas karo laivas dar tik vijosi, kai įvyko užpuolimas. Pats užpuolimas nebuvo netikėtas, nes toje vietoje nuolat patruliuodavo vokiečių eskadriniai minininkai. Be to, dar prieš išplaukiant į pratybas, vokiečių patrulius pastebėjo britų karo laivas ir informavo viešu ryšiu, tačiau nepranešė štabui, kuris būtu turėjęs įspėti į pratybas vykstančią laivų grupę. Tikėjosi, kad visi girdi. Bet paaiškėjo jog amerikiečiai, organizavę pratybas, "sėdėjo ant savo radijų kanalų", ir jie nė negirdėjo ką greta esantys britai pranešinėjo visiems. Žuvusiųjų galėjo būti ir mažiau, tačiau dėl neįvykusių mokymų kaip teisingai užsidėti gelbėjimosi diržus, daug žmonių juos rišosi kaip paprastus diržus, per juosmenį, tad įšokus į vandenį, juos vertė per stipriai ant nugaros ir paskandino. Maža to, trūko gelbėjimosi plaustų, o likę sveiki laivai stengėsi ne padėti, greičiau dingti. Taip didelės dalis išsigelbėjusiųjų tiesiog sušalo ir paskendo, nes turėjo ne vieną valandą laukti kol pasirodys gelbėti atskubėję laivai. O operacijos išslaptinimas įvyko tik tada, kai vienas istorijos mėgėjas aptiko mokymų įrodymus bei paskendusius tankus. Tik tada viešai prabilta apie šią nevykusią mokymų operaciją, per kurią žuvo daugiau žmonių, nei tikrame puolime, kurį repetavo. Tad ką sudomino, verčiau susirasti pilną straipsnį, kur kas įdomesnis nei čia pateiktasis.
Pakalęs 2014-05-17 17:06
Is wikipedijos tai nepaskyciau,kad situose mokymuose zuvo daugiau nei tikrame puolime DD
vanduo4 2014-05-17 18:11
Na tai ydek nuoroda. Internetas labai didelis. Dekui.
vanduo4 2014-05-17 18:13
Nesuprantu, o kam zudytis? Na kazkas atsitiko, kazkas numire, bet ar tai tave paliete fiziskai? NE?!!!!?...... Tai nafik zudytis? Del ysivaizduojamu baubu~?
wegrix 2014-05-17 18:23
„... ir šiaurinė Prancūzijos dalis buvo išlaisvinta nuo fašistų...“. Tai gal visgi nuo nacių? Kaip suprantu, ten buvo vokiečiai, o ne italai.
Arns 2014-05-17 18:26
susirask, ne viskas kas spausdinta, perkeliama į internetą. "Iliustruotoji istorija" 2014 balandžio mėn nr 4 Tikslaus puslapio tikrai nepamenu, bet pagal visas temas, bus tas žurnalo numeris. Tik imk ir skaityk.
Pakalęs 2014-05-17 20:38
Arba paziurekit filma ''gelbstint eilini rajana'' ir visi busit laimingi
Kirtiklis 2014-05-18 19:37
Iliustruotam moksle vis serija tokių straipsnių eina dabar.
HocusPocus 2014-05-19 03:14
o internete tokiu pasiskaityti yra kur? kad nebutu briedas koks?
perihellis 2014-05-19 14:49
Taip pat rekomenduoju įsigyti tą žurnalą. Tik kad jis vadinas "Iliustruotoji istorija", nes isliustruoto mokslo nepirkau ir neskaičiau, o minimą straipsnį skaičiau Galiu tik patvirtint, kad stipriai įdomesnis už šį. Praito mėnesio žurnalas, kiek pamenu.