Ar išlaikys? Pasivaikščiojimas žalių kiaušinių taku (Video)  (2)

Būti ar nebūti? Nuvalkiota. Višta ar kiaušinis? Banalu. Ar basomis pėdomis pereitumėte žalių kiaušinių taku nesutraiškęs nė vieno? Štai kur klausimas!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"News.Discovery" vaizdo skilties "Hard Science" kūrybinė grupė ėmė ir nusprendė žiūrovams papasakoti apie tokį, rodytųs, neįdomų dalyką kaip kiaušinis. Kas čia gali būti įdomaus?

Pasirodo, labai įdomi yra kiaušinių struktūra. Trynį, pasirodo, sudaro beveik vien riebalai ir lecitinas, todėl virtuvėms šefams kiaušinis yra tam tikra prasme "cementas", surišantis kitus maisto produktus (būtent todėl kiaušiniai mušami į tešlą, minklę, faršą ir pan.). Tačiau tai – toli gražu ne visos kiaušinio įdomybės.

Ko gero, retas kuris susimąsto, kad kiaušinis yra... viena ląstelė. Maža to, jei kiaušinis neapvaisintas, tai yra didžiausia ląstelė pasaulyje (didžiausia žmogaus kūno ląstelė, beje, yra moters kiaušidėse susiformuojantis kiaušinėlis). Didžiausia iš visų didžiausių ląstelių Žemėje yra stručio kiaušinis, sveriantis apie 1,5 kg.

Savaime suprantama, kiaušiniuose yra labai daug ilgų pasikartojančios struktūros aminorūgščių grandinių, kurios vadinamos baltymais.

Bet kodėl kiaušiniai struktūrine prasme yra tokie tvirti? Priežastis nr. 1 – 95 proc. jų lukšto sudaro kalcio karbonatas, likusius 5 proc. – minkštos ("lanksčios") organinės medžiagos, vadinamos lukšto baltymine matrica (angl. – eggshell protein matrix). Be šio baltymo lukštas būtų pernelyg trapus ir žalio kiaušinio lukštas delno spustelėjimo neatlaikytų.

Pasirodo, JAV paukštidėse kasmet "nuimamas" 75 mlrd. kiaušinių "derlius". Tai – apie 10 proc. pasaulio vištų kiaušinių rinkos. O štai Kinijoje šių ląstelių kasmet surenkama apie 400 mlrd. – daugiau kaip 50 proc. pasaulinės rinkos.

Dėmesio verta ir ovalinė kiaušinio forma. Pasirodo, ji kiaušinio tvirtumui tokia pat svarbi kaip ir baltyminė matrica. Jei slegiamas kiaušinio smaigalis, slėgis pasiskirsto po visą kiaušinio lukštą, todėl jei lukštas neįtrūkęs, jis išlaiko tikrai nemenką slėgį. Amerikietiška 12 kiaušinių pakuotė turėtų išlaikyti 180 kg svorio slėgį.

Tad ar pavyktų basomis pėdomis pereiti žalių kiaušinių takeliu nesutraiškius nė vieno? Žiūrėkite nuotaikingą vaizdo siužetą.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(9)
(0)

Komentarai (2)