Britų armija kuria tobuliausią kvantine fizika paremtą sekimo sistemą  (0)

Jūsų išmanusis visuomet žino, kur esate, nes jis komunikuoja su kosmose esančiais GPS palydovais. Tačiau vieną dieną jam gali neprireikti nė šito – ateityje nustatyti jūsų buvimo vietą Žemėje bus galima ir be GPS signalo, net kai būsite po vandeniu, po žeme ar izoliuotoje patalpoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiosios Britanijos gynybos ministerija investuoja milijonus dolerių į kvantines vietos technologijas, „The Financial Times“ cituoja popsci.com. Toks kvantinis kompasas būtų tūstantį kartų efektyvesnis nei bet kokia dabartinė technologija ir ją „nulaužti“ būtų kur kas sunkiau nei GPS sistemas.

Prie šio projekto dirbantys mokslininkai įrenginio prototipą ketina sukurti per artimiausius penkerius metus. Pirmiausiai technologija būtų pritaikyta kariuomenėje. Ilgainiui ji galėtų rasti kelią ir į civilių pasaulį.

Kariuomenė ir privatūs inžinieriai seniai siekė sukurti technologiją, kuri būtų nepriklausoma nuo palydovų duomenų. Jie stengiasi patobulinti GPS sistemas, kurios yra pažeidžiamos kodavimui. O kol kas nėra jokio būdo įsiterpti į kvantinį kompasą.

Kvantinėje technologijoje naudojami į specialią būseną patekę atomai, kurie tampa itin jautrūs pagreičiui ir netgi gravitaciniam žemės poveikiui. Kvantinis kompasas galėtų nustatyti jų absoliučią vietą Žemėje lygindamas savo duomenis su atraminiu Žemės žemėlapiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(23)
(4)
(19)

Komentarai (0)