Planetas ryjančios žvaigždės – netvarkingos valgytojos  (0)

Žemės tipo planetomis besimaitinančios žvaigždės gali padėti atrasti gyvenimui palankias planetas


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vargu ar alkanos saulės būtų geras prieglobstis. Saulės, kaip žvaigždės, kartais praryja savo planetas ir astronomai išsiaiškino, kaip nustatyti jų likučius.

Didžiąją žvaigždžių dalį sudaro vandenilis ir helis, tačiau kartais jų paviršiuje galima rasti ir kitų elementų. Mokslininkams nustatyti šiuos elementus padeda žvaigždžių spinduliuojamos šviesos analizavimas.

Keivan Stassun iš Vanderbilt universiteto Nešvilyje, Tenesyje, kartu su kolegomis Čilės teleskopais pažvelgė į poros žvaigždžių, panašių į Saulę, spinduliuojamą šviesą (The Astrophysical Journal, doi.org/sv8). Abi žvaigždės prie savęs išlaiko ganėtinai dideles planetas, tokios masės kaip Neptūnas ar Jupiteris.

Komanda ištyrė 15 elementų, įskaitant sudarančius uolėtus pasaulius. Jie nustatė, kad abi žvaigždės turi daug daugiau Žemę primenančių komponentų nei mūsų Saulė, o tai rodo, kad skriedamos kartu su dujinėmis planetomis gigantėmis, uolėtąsias planetas jos suvalgė.

Atradus planetomis besimaitinančių žvaigždžių požymius, gali pagreitėti gyvenamų planetų paieška, kadangi nepriimtinos gyvybei planetos bus greitai atmestos. „Savo planetą prarijusi žvaigždė nėra tinkama paieškai“, sako Stassun.



New Scientist № 2971

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai (0)