Nauja gyvybei tinkama planeta – visai čia pat  (6)

Astronomai neseniai atrado keliskart už Žemę didesnę egzoplanetą, kurioje gali būti parankios sąlygos gyvybei, ir ji yra vos už 16 šviesmečių nuo mūsų. Kosminiais masteliais tai – tarsi kaimyno namas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aplink žvaigždę „Gliese 832“ skriejanti planeta yra gyvybei tinkamoje zonoje – tokiu atstumu, kad jos paviršiuje nei per karšta, nei per šalta išsilaikyti skystam vandeniui. Planeta, pavadinta „Gliese 832c“, yra maždaug penkis kartus sunkesnė nei mūsiškė Žemė, o žvaigždę apskrieja per maždaug 36 dienas. Tačiau, kadangi žvaigždė yra raudonoji nykštukė (gerokai blausesnė ir vėsesnė nei Saulė), skriejimas arčiau jos minėtai egzoplanetai yra naudingas – ji gauna maždaug tiek pat energijos, kaip Žemė iš Saulės.

Abelas Mendezas Torresas iš Puerto Riko universiteto Aresibe teigia, kad ši egzoplaneta yra vienas iš trijų iki šiol atrastų pasaulių, panašiausių į Žemę. Jos panašumo į Žemę indeksas siekia 0,81 (idealios Žemės dvynės indeksas būtų lygus vienetui). Be to, ji yra arčiau nei kitos dvi, „Gliese 667Cc“ ir „Kepler-62e“.

„Gliese 832c“ yra antroji atrasta egzoplaneta, skriejanti aplink minėtą žvaigždę. Kita, „Gliese 832b“ buvo aptikta 2009 metais; tai yra gerokai tolimesnė dujinė milžinė – ji aplink žvaigždę apskrieja per devynerius metus.

„Gliese 832“ galima vadinti sumažinta mūsų Saulės sistemos versija, su vidine, į Žemę panašia, planeta ir išorine, Jupiterį primenančia milžine“, – pastebėjo A.Mendezas Torresas.

Tiesa, tyrėjai neatmeta, kad „Gliese 832c“ gali būti labiau panaši į Venerą – jei joje susiformavo tanki atmosfera, dėl šiltnamio efekto paviršiaus temperatūra būtų gerokai aukštesnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(133)
(4)
(129)

Komentarai (6)