Drambliai nepaprastai džiūgauja, kai gentainiai poruojasi (Video)  (2)

Drambliai – labai protingi gyvūnai. Empatiški, emociškai jautrūs, socialūs. O dar jie nepaprastai apsidžiaugia, jei kas nors jų kaimenėje pradeda poruotis. Žinoma, gyvūnams privatumas toli gražu ne toks svarbus. Šiaip ar taip, kaip byloja šie projekto "Elephant Listening Project" kadrai, dramblių šeimyna džiūgauja šiek tiek pernelyg audringai :)


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Poravimosi sujudimo fenomenas (angl. – mating pandemonium) mokslininkams žinomas maždaug 25 metus. Kaip tai atrodo? Viskas prasideda nuo potraukį vienas kitam pajutusių kaimenės individų. Tiesa, patelės tokių valandėlių patiria kur kas rečiau nei būtų galima tikėtis – dramblės poruojasi vidutiniškai kas ketverius metus. Atėjus rujos metui, dramblio patelė pradeda charakteringai mauroti. Mauroja damos net ir susiradusios partnerį – o gal aistros serenadą ims ir išgirs didesnis, stipresnis patinas? Jei kitų pretendentų neatsiranda, "gesinamos šviesos" ir veiksmas pradedamas.

Poravimuisi prasidėjus, besimylinčiuosius apsupa visa šeimyna. Kaimenės nariai griausmingai trimituodami sveikina sueities dalyvius per patį jos įkarštį. Įvykiu entuziastingai džiaugiasi visų amžiaus grupių drambliai – net ir jaunikliai. Palaikymo grupė aplink besiporuojančiuosius uoliai suka ratus ir savo palaikymą išreiškia ne tik pašėlusiai triukšmaudami, bet intensyviai šlapindamiesi bei tuštindamiesi. Giminės pratęsimo aktą užbaigus stebėtojai skuba prieiti prie akto iniciatorių ir šniukštinėja žolę ir poravimąsi užbaigusius dramblius – ieško patino ir patelės genetinių išskyrų, o suradę entuziastingai tyrinėja uoslės ir skonio jutimo organais.

Kodėl poravimosi procese dalyvauja visa kaimenė – absoliučiai neaišku. Spėjama, kad taip kaimenės nariai stebi poros sveikatą. Be kita ko, gali būti, kad kitas pateles domina ką tik savo giminę galimai pratęsusio patino kvapas ir sėklos ypatybės, o jaunesni pulko vyrai šį tą sužino apie patelės vaisingumą.
Vaizdo siužete demonstruojami infraraudonųjų spindulių kamera užfiksuoti kadrai. Veiksmas vyko 2012 m. Centrinėje Afrikos Respublikoje. Nors poravimosi sujudimas dažniausiai vyksta naktimis, Kenijoje šis fenomenas buvo stebėtas ir dieną.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (2)