Kalifornijoje stogą pramušęs meteoritas – Tėjos smūgio į Žemę, po kurio susiformavo Mėnulis, liekana  (0)

NASA meteoritų kritimą stebinčios sistemos "All Sky Meteor Surveillance System" vaizdo kameros 2012 m. spalio 17 d. nufilmavo meteorito kritimą. Dangaus kūnas, kaip manoma, nukrito į šiaurę nuo San Francisko esančiame Novato mieste. Tai patvirtino šio miesto gyventojai Lisa Webber ir Glennas Rivera – meteoritas pramušė jų garažo stogą. Ištyrus meteoritą paaiškėjo, kad tai – prieš 4,5 mlrd. metų į Žemę atsitrenkusio Marso dydžio planetoido, vadinamo Tėja, smūgio liekana, skelbia "Space.com".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

L. Webber ir G. Riveros rastas meteoritas buvo juodas. Tyrėjai priėjo išvadą, kad jis atsirado 64-126 mln. metų po Saulės sistemos susiformavimo. Kaip tik maždaug tokiu metu į jaunutę Žemę mįslingai trenkėsi kitas planetos dydžio kūnas. Po smūgio į kosminę erdvę pakilo daugybė medžiagos, iš kurios susiformavo Mėnulis.

"Mūsų tyrimo rezultatai byloja, kad šio meteorito amžius siekia tą epochą, kai po kolosalaus smūgio prie Žemės susiformavo Mėnulis", - teigia tyrimui vadovavęs SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) meteorų astronomas Peteris Jenniskensas.

"Esame linkę manyti, kad Mėnulį suformavęs smūgis skeveldrų pažėrė po visą vidinę Saulės sistemą. Viena tų skeveldrų galėjo būti Novato mieste nukritusio meteorito liekana", - pridūrė tyrimo bendraautorius iš NASA Kalifornijos universiteto Deivise Quing-zhu Yinas.

Tyrėjų grupė išsiaiškino, kad motininis meteorito kūnas skilo per kitą susidūrimą, kuris įvyko ne prieš 4,5 mlrd., o prieš 470 mln. metų. Po šio smūgio Asteroidų juostoje tarp Marso ir Jupiterio liko aibė smulkių nuolaužų.

Mokslininkai pagal trajektorijos parametrus ir amžių Novato meteoritą priskiria Gefiono asteroido šeimai iš minėtos Asteroidų juostos. Novato meteoritas iš Asteroidų juostos išskriejo prieš maždaug 9 mln. metų. Bet tai dar ne viskas.

Meteorito orbita periodiškai grąžindavo jį atgal į Asteroidų juostą. Akmens termoliuminescensinė analizė byloja, kad meteorito pagrindinis fragmentas dar vieną susidūrimą patyrė tik prieš 100 tūkst. metų.

Į Žemės atmosferą įskriejo apie 80 kg svėręs akmuo. Minėtos Novato gyventojų šeimos garažo stogą pramušė 64 g meteorito fragmentas. Nepaisant labai audringos šio meteorito praeities, jo sudėtyje išliko organinių liekanų – šiek tiek angliavandenilių liekanų. Tyrėjai taip pat rado neproteininių amino rūgščių, kurios mūsų planetoje yra retos.

Tyrimo rezultatai publikuoti žurnale "Meteoritics and Planetary Science".
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (0)